Palmer Wine

Hva er spesielt med Pinot Noir?

Pinot noir, den blå druen som er kjent fra filmen Sideways, har sitt opphav fra Bourgogne i Frankrike og som kan være både lunefull og krevende.

De fleste har sikkert stiftet bekjentskap med druen. Kanskje uten å vite det? For denne druetypen oppleves svært forskjellig, avhengig av hvor den dyrkes. Dens druetypiske karakter er med andre ord ikke så stor. Druen har etterhvert  spredd seg til store deler av verden, men liker seg best i litt kjøligere strøk. Derfor er den også hoveddruen i Bourgogne i Frankrike, der eneste unntaket er druen Gamay som dyrkes i Beaujolais, som også er en del av Bourgogne i litt videre forstand….!

Pinot noir fra Bourgogne, regnes som en av verdens beste viner. Når de kommer fra gode vinmarker med riktig soleksponering, god drenering, skrånende terreng, og ikke for fruktbart jordsmonn, gir druene  vinen en kvalitet som er elegant, god syrlighet, balansert fruktighet og en god fylde og ettersmak. Enklere burgundere har ikke så mye tanniner, men fra enkelte vinmarker og områder, kan tanninene være svært tydelige, og det er viner laget for kraftige kjøttretter. Det er derfor med undring man kan lese uttalelser om pinot noir sin dårlige lagringsevne. Dette gjelder definitivt ikke i Bourgogne!

Har du ikke smakt viner fra Bourgogne, så har du høyst sannsynlig likevel smakt druen Pinot noir. Det er nemlig også en av tre druetyper i Champagne. Der brukes – i hovedsak – Pinot noir, Chardonnay og Pinot meunier, og i noen tilfeller kun Pinot noir, som da kalles Champagne blanc de noirs. Her presses druene slik at vinen ikke får farge fra skallene. Pinot noir har blått skall, men er nesten hvit inni.

Pinot noir er også mye bruke i både Australia og USA. Spesielt er California kjent for å ha tatt godt vare på denne druetypen, og klarer – til tross for høye temperaturer – å produsere mange svært gode viner med denne druen. Det brukes ofte mer eikelagring her enn i Bourgogne, for blant annet  å kompensere for temperaturforskjellen, som igjennom kan gi en lettere fylde og dempe frukten. Eikelagringen fører også til en redusert syrlighet, så balanse er et viktig stikkord.

I Tyskland brukes det også mer og mer Pinot noir, under navnet Spätburgunder. Det er vel og merke først nå de siste årene at dette har gitt gode resultater. Klimaet ligger til rette, og vi ser nok mye mer god rødvin fra Tyskland i tiden fremover.

Alt i alt er Pinot noir en veldig fleksible drue når det kommer til mat. Spesielt vinene som kommer fra Bourgogne. Enkle village viner passer utmerket til alt fra pizza og pasta ragu til kylling eller torsk. Mer komplekse Pinot noir viner kan brukes til kjøttgryter, biff, viltretter , lam og and.  Og det trenger ikke være mer enn 100 meter som skiller mellom vinen som passer til torsken og vinen som passer til lam. Så hvis du har et godt utvalg av Pinot noir viner fra ulike appelasjoner og land, så er du nesten klar for enhver anledning!