Artikler

Palmer gjennom 20 år

Av CEO Lars-Reidar Huth

Vinimportselskapet Palmer & Co, i dag Palmer Group, ble stiftet 17. februar 1997. Hvorfor navnet Palmer? Gründerne av selskapet var Ida Palmer og Anders Christiansen. Begge var frankofile og hadde «ekstrabolig» i Beaune, Bourgogne, og begynte å importere vin til sine vinvenner i Norge. Ida fant snart ut at Palmer klang godt i vinverden, og i starten hadde de også mulighet til å importere prestisjevinen Ch Palmer – og slottets andre vin Ch Palmer Alter Ego.

Palmer & Co hadde fra etableringen i 1997 og fremdeles den dag i dag Champagne Palmer i sitt sortiment; Champagne Palmer & Co ble etablert i 1847, og feiret 170 år i 2017.

20 år hendelsesrike år

Mye har skjedd på det norske alkoholmarkedet de siste 20 år. Noen av mange stikkord er tilgjengelighet, alkoholskatter, forgiftet smuglersprit, grensehandel og taxfree på Gardermoen.

I 1997 hadde vi i overkant av 100 Vinmonopolutsalg i Norge – i dag er tallet godt over 300, og i løpet av et par år har vi like mange som vårt naboland Sverige med sine 400 Systembolag-utsalg. Systembolaget i Sverige omsetter dobbelt volum av Vinmonopolet, men så er folketallet også det dobbelte av det norske.

På slutten av 90-tallet sto vi i lange køer i de få Vinmonopolutsalgene vi hadde, noe som førte til at opinionen stemte for vin i dagligvarehandelen. Dette ble en utfordring for daværende sosialminister Hill-Marta Solberg, som i 1998 besluttet å opprette 50 nye butikker før 2002. Salg av vin økte vesentlig i denne perioden, men det totale alkoholkonsumet var stabilt fordi hjemmebrent og smuglersprit fikk en nedgang – og ikke glem at vi i 2002 mistet 20 av våre landsmenn grunnet forgiftet smuglersprit.

Samme år fikk vi reduserte alkoholavgifter, Vinmonopolet begynte å bygge om butikkene til selvbetjening – og i løpet av 2002-2003 fikk vi 21 nye butikker. Likevel satte grensehandelen til Sverige fart i 2001, da Systembolaget besluttet å ha åpent på lørdager.

Her hjemme besluttet Bondevik-regjeringen i 2005 å åpne for taxfree-butikker for innreise til Norge. Da begynte salgsgaloppen i taxfree-butikkene, spesielt på Gardermoen – og med økte taxfree-kvoter fra Erna Solberg 1. juli 2014 for den som dropper tobakkskvoten, gikk lovligheten fra fire til seks flasker vin. Taxfree-butikken er i dag landets desidert største utsalg for vin og brennevin – hele fem ganger så stor som en av Vinmonopolets største butikker på CC-Vest.

I 2012 åpnet Systembolaget «butikk nummer to» i Strømstad sentrum – en butikk med kun 250 varelinjer, som tilsvarer 10 prosent av vareutvalget på CC-Vest. Likevel selger Systembolaget i Strømstad med sine 250 varelinjer fire ganger så stort volum som Vinmonopolutsalget på CC-Vest.

Norsk kø på Systembolaget

Mer enn 80 prosent av omsetningen på Systembolaget i Strømstad blir betalt med norske bank- eller kredittkort. Så hvorfor er det lang kø foran utsalget i Strømstad – hver lørdag?

Svaret ligger snublende nær: En flaske Linjeakevitt koster nesten 150 kroner mindre enn i Norge, og dette er bare ett av mange eksempler, på vin er det også delvis enorme forskjeller.

Uansett farge på våre regjeringer sørger de for at alkoholavgiftene øker år etter år, noe som igjen gjør at grensehandel og taxfree-salg øker voldsomt. I dag har grensehandelen og taxfree-salget i Norge nesten 40 prosent av det totale volumet vi konsumerer av alkohol på mer enn 4,75 prosent – og Vinmonopolet har de tre siste årene hatt et stabilt volum på ca 80 millioner liter.

Et paradoks i denne diskusjonen opplevde jeg med min kreative bror, fiolinisten Ole Hermann. Vi kan trygt si at han politisk står lenger til venstre enn hans «blåruss»-bror. I diskusjonens hete mellom oss brødre ville Ole Hermann stemme for at Vinmonopolet ble lagt ned, og at vin kom i dagligvarehandelen. Hvorfor? Totalt mangel på tilgjengelighet på Vinmonopolet i vår fødeby Sarpsborg!

Sarpsborg fikk sitt Vinmonopol-utsalg på 1950-tallet, den gang ved Olav den Helliges statue. I 2017 har Sarpsborg med sine rundt 60.000 innbyggere fremdeles bare ett eneste utsalg i kommunen. Dette er heller ikke inkludert blant våre 60 største Vinmonopol i Norge (kategori 6, som har det beste utvalget i basissortimentetet.)  Ja-ja, Harryhandelen får vel fortsette for min bror fiolinisten. For dersom vin havner i dagligvarer, mister vi både faghandelkjeden Vinmonopolet – og blåruss-broren blir nødt til å omskolere seg.

Hva har skjedd med Palmer & Co?

Vi er i dag et team på 18 stolte medarbeidere som i 2016 omsatte for 220 millioner kroner inkludert 80 millioner i alkoholavgifter, og leverte nærmere 1,8 millioner liter med alkohol på det norske markedet.

Vi har et sterkt team på horecamarkedet, og gjennom et snart 20 år langt samarbeid med Hansa Borg (hjemmebryggeriet i Særp/Borg) leverte vi i 2016 totalt 700.000 liter til dette markedet i Norge. Det er en ”særping” stolt av!

Dagens portefølje har en bredde som inkluderer vin, både kommersielle og «snobbeviner, og brennevin som ledes av vårt sterke Cognac-hus Ch Montifaud (solgte 150.000 flasker/enheter på Vinmonopolet i 2016), og akevitter som Ankerdram og Jegerakevitt. Nylig lanserte også tradisjonsrike Lorry sin egen lagrede akevitt. Vi følger «craft-beer»-trenden og har flere norske bryggerier i vår portefølje, som Lofotpils, og nå sist Oslo Brewing Company.