Palmer Beer

Svinaktig godt

– Det er rett og slett grepa gøtt! smiler Kjellaug B. Hegbom på klingende valdresdialekt.

Sammen med mannen Even eier og driver hun restauranten Den Glade Gris, sentralt plassert i SAS-hotellets kjelleretasje i Oslo. Her serverer de rett og slett svinaktig god grisemat, med signaturretten griseknoke som storselgeren.

– Vi marinerer den først i olje og friske urter i halvannet døgn, og deretter griller vi den i minimum fem og en halv time. Det gir en knasende sprø svor, fettet forsvinner og kjøttet blir deilig og saftig. Til dette serverer vi rotgrønnsaker, potetmos og en rødvinssaus – og selvsagt øl, forteller Kjellaug.

Svineknokene går unna raskere enn produsenten av fjellgris fra Valdres klarte å produsere, men heldigvis har det rettet seg opp etter hvert. For grisen skulle vise seg å være selve suksessfaktoren for Kjellaug og Even:

– Vi selger mellom 50 og 70 svineknoker på en vanlig ukedag, og opp til 150 på lørdager, smiler hun fornøyd.

Og Kjellaug har all grunn til å være fornøyd: Den Glade Gris går så det suser! Men i oppstarten så det ikke like rosenrødt ut.

– Min mann og jeg har begge bakgrunn fra media, men etter noen år fant vi ut at vi hadde lyst til å åpne en restaurant. Vi lette etter de rette lokalene i over et år, før vi til slutt kom over en nedslitt restaurant i tilknytning til SAS-hotellet. Det så helt grusomt ut, og vi brukte en hel påske til å rive ned alt som var her. Så var det frem med malerkoster og verktøy, og underveis kom jeg på idéen å kalle restauranten for Den Glade Gris. Det falt sammen med at vi valgte å satse på gris som restaurantens spesialitet, forteller hun.

Restaurantens andre spesialitet er uten tvil det enorme utvalget av håndverks øl fra nær 40 mikrobryggerier rundt om i landet, i tillegg til utvalgte utenlandske øltyper.

– Det er Even som står bak utvalget av øl, forteller Kjellaug.

– Det har jo vokst frem en hel flora av mikrobryggerier, fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør. Etter hvert har kvaliteten blitt fantastisk på mange av øltypene, og vi merker at både nordmenn og utenlandske turister synes det er spennende å drikke øl fra Svalbard, Voss eller Lofoten. Det er veldig norsk, det er eksotisk – og det har vært en kjempesuksess hos oss.

 

Vil ha kvalitet

Menyen på Den Glade Gris er lagt opp slik at hver enkelt rett har en anbefaling av hvilket øl som passer til nettopp denne retten.

– Vi har brukt mye tid til å smake oss frem til gode kombinasjoner av mat og øl, forteller Kjellaug.

Når det er sagt, tilbyr Den Glade Gris selvsagt også vin til maten – også her med spesifikke anbefalinger til hver rett. Også her med fokus på kvalitet.

– Vi tenkte som så at gjestene våre setter pris på god vin, og introduserte utvalgte kvalitetsviner på glass. Det ble en umiddelbar suksess, så nå har vi måttet investere mye i gode vinskap for at vinen skal holde seg god også etter å ha vært åpnet.

Den Glade Gris er akkurat så glad som sine fornøyde eiere, og som maten og ølet de serverer. Og gjestene er enige: – Dette er rett og slett svinaktig godt!