Chardonnay - verdens mest plantede drue

En av de mest populære hvitvinsdruene i Norge er Chardonnay. Det som gjør denne druen til en av verdens mest etterspurte, er at den trives i alle verdensdeler. I vår portefølje har vi viner basert på Chardonnay fra USA, Sør-Afrika, Spania, Frankrike, Tyskland, Italia og Australia.

Chardonnay-druen kommer opprinnelig fra Burgund i Frankrike, og er brukt som basisdrue i kjente hvitviner som Chablis, Montrachet og Mersault, som alle kommer fra Burgund. Druen i seg selv er ganske nøytral på smak og aroma, det er jordsmonnet som setter preget på druen. Druen er også en viktig basisdrue når man lager Champagne. Druen er i slekt med Pinot Noir og Gouais Blanc, som begge stammer fra Frankrike.

I sitt hjemland Frankrike gir druen ofte elegante viner med flott syre og toner av grapefrukt, mens i andre land kan den gi viner med smak av ananas og smørmalt. Fra California får du gjerne fete og svære viner av Chardonnay, mens i Australia er de gjerne mer fruktige. Lettere chardonnay-viner har i sin ungdom smak av grønne epler. Når de er modne fremtrer ofte pære, sitrus, nøtter, kjeks og honning.

Aktuelt

Presse