Palmer Beer

Brekeriet

Brødrene Andre, Christian og Fredrik Ek brygger godt øl. Fra sitt bryggeri Brekeriet i Landskrona i Skåne eksporterer de sine gylne dråper til over 30 land – deriblant til Norge, gjennom Palmer

Christian Ek begynte som hjemmebrygger i 2000, etter at han valgte emnet som eksamensoppgave. Men der andre legger eksamensoppgaver bak seg og går videre i livet, fortsatte Christian å brygge øl hjemme.

Han flyttet fra Skåne i sør til Nord-Sverige, og hver gang brødrene Andre og Fredrik kom på besøk gjorde de alltid aktiviteter knyttet til ølbrygging.

– Alle vi tre brødre interesserte oss for øl, forteller Christian.

– I 2006 besøkte vi Stockholm Beer & Whisky-festival for første gang – den arrangeres over to dager hver høst. Og siden har vi besøkt messen hvert eneste år. Den har vært en viktig inspirasjonskilde for oss, skyter Andre inn.

Brøderna Ek

Christian flyttet etter hvert tilbake til Skåne, og sammen med broren Fredrik begynte de å diskutere om de skulle slå seg sammen og gjøre noe forbundet med øl – for eksempel starte et bryggeri.

– Men det virket litt for voldsomt til å begynne med, så vi startet litt forsiktig opp med import av øl, forteller Christian.

I april 2010 sluttet Andre seg til sine to brødre, og dermed oppsto selskapet Brekeriet – navnet avledet av Brøderna Ek.

I et par år fungerte de som importører, men i 2012 tok de skrittet videre og etablerte seg som ølbryggere. I løpet av høsten hadde de renovert et lokale, og begynte for første gang å brygge øl kommersielt.

– Vi gjorde alt selv, forteller Andre.

– Vi har jo ingen formell utdannelse i faget, men Christian er matvarekjemiker og tidligere hjemmebrygger… Så vi ga ham tittelen ”head brewer”. Vi forsøker å være litt internasjonale, ler han.

Satser i nye lokaler

Høsten 2015 flyttet de tre brødrene ut av de gamle lokalene, og etablerte Brekeriet i større og mer hensiktsmessige lokaler i Landskrona – fire-fem mil nord for Malmø. Med seg på laget har de nå en fjerdemann, nemlig ølbryggeren Amadeus.

– Som komponisten. Men denne komponerer øl, ikke musikk, smiler Christian.

Etter flyttingen ekspanderte de produksjonen fra et volum på 600 liter per batch til 2 000. I 2016 produserte de 110 000 liter øl – 2017 steg dette med over det dobbelte.

– Det meste går til eksport, forteller Andre.

– Vi selger vel rundt 30 prosent av produksjonen i Sverige, resten går ut til over 30 land nå. For det meste selger vi direkte til en svensk distributør, som så selger det videre. Men noen kunder håndterer vi direkte selv, som blant annet Palmer.

Villgjær og surøl

Brekeriet gjærer alt sitt øl med villgjær, som gjør at ølet får en rustikk og kompleks smak. Ofte bruker de også frukt og bær i brygget, for ytterligere å øke kompleksiteten i det spesifikke produktet.

– Vi lager også et eget surøl, der vi bruker melkesyrebakterier, forteller Andre.

– Dette produserer vi foreløpig i våre gamle lokaler, for at ikke bakteriene skal infisere ølet som ikke skal være surt. Men snart er vi klare med et eget lokale for surøl her i Landskrona, og da flytter vi endelig hele produksjonen hit.

I dag eksporterer altså Brekeriet sitt øl til over 30 land, og de tre brødrene har store forventninger til det det norske markedet.

– Vi tror det vil vokse, sier Andre.

– Vi produserer mye som har 4,7 prosent alkoholvolum, så det er enklere for Palmer å selge. i tillegg blir surølstrenden større og større, etterspørselen vil gå opp også i Norge. I mars og april sendte vi mye over grensen til dere nordmenn.

Først ute er lettølet, med et alkoholinnhold på 2,2 prosent: Picnic sour ale, et surøl med rabarbra som brødrene tror Palmer kommer til å satse mye på.

– Det er kåret til verdens fjerde beste lettøl av ratebeer.com, så dere i Norge har mye å glede dere til i sommer, avslutter Christian.