Palmer Beer

Gotlands Bryggeri

– Det begynte i 1994, forteller Johan Spendrup (46).
– Min far, Jens, ringte meg og ville ha meg til å etablere et bryggeri på Gotland. Og det hastet!
Johan befant seg i Kristiansand på det tidspunktet, med jobb i Christiansands Bryggeri.
– Du vet, det er en god ting at man skaffer seg litt erfaring utenfor familiebedriften. Men nå ønsket faren min at vi skulle opprette et bryggeri på Gotland, hvor hensikten først og fremst skulle være å utvikle nye typer øl.
Johan pakket snippesken og forlot Norge og Kristiansand til fordel for Sverige og Gotland. Og i løpet av mindre enn et år var ikke bare Gotlands Bryggeri bygget opp fra bunnen av – riktignok i en bygning der det var brygget øl siden 1855, men det første nye ølet var også introdusert: Wisby Klosterøl.

Historisk grunn

Navnevalget på den første øltypen var neppe tilfeldig valgt. Hansabyen Visby på Gotland fremstår nemlig som et levende middelaldermuseum. Det påstås at ingen andre byer i verden har like mange middelalderkirker som nettopp Visby, og hele gamlebyen er vernet gjennom UNESCOs Verdensarv-program. Skulle bare mangle at ikke byen også hadde sitt eget klosterøl, til glede for øyas innbyggere og den stadig økende strømmen av turister som søker seg hit.
De første årene fungerte Gotlands Bryggeri som et slags utviklingslaboratorium for eieren Spendrup, og fokus var nok ikke like sterkt på den forretningsmessige siden av driften. Johan ble derfor etter noen år med andre oppgaver andre steder i verden kalt tilbake for å hjelpe til med å få bryggeriet fra minus til pluss.
– Jeg kom tilbake hit i 2006. På den tiden tapte vi et par millioner i året, men det klarte vi å snu til et plussresultat i løpet av et par år.

Entusiasten

Vi treffer Johan i hans rette element, ved ølkranene i bryggeriets kjeller. Og det tar ikke lang tid før vi innser at hans iver og glød etter å lage best mulig øl strekker seg langt ut over bryggeriets gamle og tykke murer. Mannen er en naturkraft av typen som sliter ut tweedjakken innenfra, og snur minus til pluss i de fleste av livets situasjoner. Det er ganske enkelt umulig å ikke la seg smitte av entusiasmen og humøret. Like umulig som det er å ikke la seg henrykke over ølet han produserer. Vi smaker oss gjennom utvalget på fat, fra det originale ferskølet Wisby Klosterøl via bestselgeren Brutal Bulldog Double IPA (oppkalt etter Johans avdøde bulldog) til et par nydelige stouts.
– Godt, ikke sant? stråler Johan, som tar oss med på en runde rundt i bryggeriet og introduserer oss til sine medarbeidere.
– Vi er faktisk tre bryggerimestre her, inkludert meg selv. Det tror jeg ikke så mange av de andre mikrobryggeriene rundt om i Norden kan fremvise maken til, mener han.
Det kan de nok ganske sikkert ikke, og det er opplagt en av flere årsaker til Gotlands Bryggeris suksess. De produserer i dag rundt to millioner liter øl i året, men regner med å komme opp i fem millioner når de snart flytter inn i nye og større lokaler i Visby havn.

Verneverdig

Sensommersolen er i ferd med å gå ned over Visbys gamle bymurer, og Johan tar oss med ut i de smale brosteinsgatene: Det er tid for middag, selvsagt akkompagnert av øl fra et herværende bryggeri.
– Vi vil jo gjerne vise at det finnes ulike typer øl til ulike matretter, og at dette ikke bare er noe som gjelder for vin, smiler Johan.
Som har bestilt bord på sin stamrestaurant i Visby, hvor kollega og innfødt gotlending Erik Broström venter – og venter… For underveis hilser vi på Johans venner og bekjente, som det tilsynelatende finnes et uendelig antall av langs Visbys gater og torg. Og la oss si det slik: Man går ikke forbi Johan Spendrup – det er bare ikke mulig å la være å stoppe og slå av en prat.
En halv time for sent ankommer vi restauranten, etter å ha tilbakelagt en strekning på 200 meter.
– Kloickan e nog inte åitta numera, humrer Erik, med de særegne diftongene som preger den gotlandske dialekten. Han kjenner sin venn og kollega så alt for godt til å være fornærmet over forsinkelsen.
Det blir en minneverdig aften. Det vil si, de deler av den vi erindrer neste morgen, etter at Johan har guidet oss gjennom ikke bare det gotlandske kjøkken og det gotlandske ølet, men også den ualminnelig velsmakende snapsen som Gotlands Bryggeri også produserer.
Men dette vet vi: Spør du oss, er Gotlands Bryggeri minst like verneverdig som byen den produseres i.