Palmer Spirits

Høst og jaktsesong

Etter en historisk varm sommer er det mange som ser fram imot den kjølige, crispe høstluften i fjellheimen når årets jaktsesong starter for alvor.

Norges Jeger- og Fiskerforbund har over 112.000 medlemmer fordelt på nesten 600 lokallag spredt over hele landet, i tillegg er landet vårt fylt av mennesker som er både glade i og flinke til å bruke den vakre naturen vår for alt den er verdt. Faktisk så er det jegerne vi kan takke for at vi i dag bor der vi bor, da det var de som fulgte villreinen over isen fra kontinentet og opp til Norge i det vi kaller den Norske steinalderen for omkring 10.000 år siden. Det har ikke vært funnet noe tegn på hverken februk eller jordbruk før godt inn i neolittisk tid (4.000-1.800 fvt), så vi er i dag trygge på at jeger-samlerne var regjerende i Norge i flere tusen år.

I dag er vi heldigvis ikke avhengige av jaktlykke for å overleve, men jegertradisjon og friluftsliv er sterkt knyttet sammen med vår kultur. En annen viktig kulturbærer er selvfølgelig også akevitten, og det er ikke mange turkamerater som er så trofaste som Jeger Aquavit fra Nordisk Aquavit. En rund, sherrypreget akevitt med elegant sødme og gode kryddertoner som passer spesielt godt til vilt, eller som en belønning helt for seg selv når teltet er slått opp og bålet spraker.

Jegergryte med Jeger Aquavit
4 porsjoner

0,5 kg elgkjøtt
1,5 ss smør
½ løk
150 g sopp
0,5 ts salt
nykvernet pepper
5-8 einebær
4 dl kjøttkraft/viltkraft
1 dl Jeger Aquavit
50 g tyttebær

Saus

1,5 ss hvetemel
1 dl vann
1 beger seterrømme
25 g brunost
evt. 1 ts sukkerkulør

Skjær kjøttet i terninger og brun raskt i en gryte sammen med smør. Tilsett sopp og løk i biter mot slutten av bruningen og la det surre til løken er myk og soppen har fått farge. Skru ned varmen og tilsett akevitt, kraft, knuste eine- og tyttebær, salt og pepper og la det småputre til kjøttet er mørt og godt, ca 90 minutter. Rør sammen hvetemel og vann til en jevning og ha det i gryten under omrøring. La det putre videre til det tykner, ca 10 minutter, og tilsett rømme, brunost og evt. sukkerkulør.
Serveres med poteter, rosenkål og rørte tyttebær.

 

Drikkeforslag: Jeger Aquavit og Lofotpils Godt Haill (bokkøl)

Jeger Aquavit finnes i basisutvalget kategori 6 på Vinmonopolet, og er i cirka 90 butikker rundt om i landet.

Vinmonopol link her, Vinmonopolnummer 5321201

Vectura nummer 126930