Artikler

Jule-anbefalinger fra oss i Palmer, nye tips hver uke!

 

Lutefisk

 

 

 
 
 
 
 
 
Det er mulig å lage veldig god Lutefisk hjemme. Trikset er å ikke være redd for å salte mye. Knus flaksalt i hånden og strø rikelig over fisken og la stå i minst noen timer. Deretter kan du fjerne overflødig salt før du setter det i ovnen. Poteter og ertestuing er en enkel sak å lage, men når det kommer til bacon er det greit å være klar over at røykaroma ofte kan gi et uheldig resultat, mens tørrsaltet urøkt bacon gir en penere match med fisken. Skal du ha sennepssaus til, prøv å benytt sjalottløk som du bruner i smør, før du blander inn melk, mel og sennep.
Akevitt – Reodor Felgens Flåklypa Spesial Akevitt. Godt balansert og behagelig akevitt som passer fiskeretter.
ØLGotlands Wisby Weisse – Friskt og fruktig hveteøl med sitrustoner som vil bryte opp fint.
Musserende – Palmer Blanc de Blancs Brut – Crisp, delikat og mineralsk, Bryter deilig mot et salt og fett lutefiskmåltid. 

Rakfisk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rakfisk er noe av det enkleste du kan servere i julen. Høyere lagrinsgrad krever også mer av drikken du velger til. Husk å la rakfisken temperere seg ute i god tid før servering, kald rakfisk er sjeldent det beste.
ØL – Lofotpils Pilsner – Man må ikke alltid komplisere det for mye, en pilsner med en litt lang ettersmak blir sjeldent feil.
Cognac – Ch Montifaud XO Silver –  Tro det eller ei, Cognac kan brukes til rakfisk. Fatsødmen i XO Silver treffer smaken på rakfisk utmerket.
Musserende – Von Buhl Rosé Brut – Fruktig, ren og frisk, med smak av rips, et utrolig spennende valg til rakfisk.

Juletorsk

Juleotorsk er delikat og god julemat. Tilbehøret vil ha stor betydning for drikke som velges, tyngre tilbehør og sauser med egg og/eller mye smør krever også mer av vinen. Gå for de lettere enklere vinene om tilbehøret ikke er av den kraftige typen, gå mer mot noe fylde dersom tilbehøret krever det.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvitvin – Ch. du Val de Mercy Chablis 1.er Cru Côte de Jouan 2017 – Delikat Chablis med mineralsk preg, vil ikke torskesmaken.
Hvitvin – Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2015 – Delikat chardonnay med blomsterpreg og integrert eik, matcher smørsauser meget bra.
Rødvin – Dom. Roux Bourgogne PN La Moutonniere 2016 – Saftig, fruktig og pen lengde som ikke overtar den rene torskesmaken.
Rødvin – Bod. Chacra Barda Pinot Noir 2017 – Ung og saftig stil fra prisbelønnet produsent.
ØL – Lofotpils Blondine fra Nord – Lys malt, sitrus og urter, lett bitter, vil ikke overta den delikate fisken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ukens Meditasjonsdrikker

De neste ukene presenterer vi et knippe bedre meditasjonsdrikker. Drikker som kanskje har blitt annerkjent som fantastiske, men som likevel ikke er like kjente for alle. Om man skal kose seg litt ekstra så er julen en ypperlig mulighet til å bestille seg noe ekstra godt. Drikke vi anbefaler her er kanskje ukjente toppviner fra annerkjente produsenter, eldre årganger, og med et begrenset lager. 
  • Musserende – Nino Franco Prosecco Rustico – Hvorfor ikke prøve verdens beste Non Vintage Prosecco? Denne utmerkelsen ble gitt i The Champagne & Sparkling Wines Wolrd Championship 2018.
  • Italia Mastroberardino More Maiorum – En annerledes og utrolig spennende hvitvin fra Piemonte, “meget godt kjøp” – 89p i Aperitif.
  • Italia – Luce della Vite 2012 – Dette er virkelig en vin for julen, dyp, kompleks, lang og rik – James Suckling 94p, Robert Parker 93p.
  • Spania – Perelada Finca Espolla 2011 – “En herlig vin som er moden nå, men som fint tåler 6-7 år, meget godt kjøp”. Smakt av Aperitif august 2016, med andre ord er det et utmerket tidspunkt å drikke den nå – 90p.
  • Tyskland – Von Buhl Ungeheuer Riesling GG 2017 – En kompleks, lang og deilig riesling. 91 poeng av Aperitif og 93 poeng av DN. 
  • Frankrike – Ch. Lafitte-Tramier 2008 – Prøv en Bordeaux uten bruk av eikefat! Bløt og rund som er “et meget godt kjøp” – 88p Aperitif og DN.
  • Rosévin – Bod. Chacra Mainque Pinot Noir Rosé – Mange tenker ikke på rosevin til jul, men det er det ingen grunn til. Prøv en annerledes og kompleks rosevin fra renomerte Bodega Chacra – 90p Tim Atkin.
  • ØL – Oslo Brewing Co Imperial Dream Porter – Nydelig for peiskosen, Dette smaker sjokolade, bringebær, lakris og et hint av chipotle. Terningkast seks av ABC nyheter.
  • Rom – Williams & Humbert Ron dos Maderas 5+3 – En kompleks og rund rom som gjør seg ypperlig sammen med kakao foran peisen.
  • WhiskyOld Ballantruan The Peated Malt – En rik, fyldig og kompleks Whisky med florale toner, må prøves.

 

Svineribbe

Ribbe er for mange en klassiker i Julen. Kombinasjonen spør svor og saftig kjøtt er ofte vanskelig å motstå, samtidig som det kan være vanskelig å få til. Ønsker du å bevare saftigheten til ribben på best måte, kan en brenner fungere ypperlig da du unngår å stresse kjøttet med grillfunksjonen i ovnen. Stek ribben på langstek på 100 grader, for så å lage sprø svor etter at ribben er stekt ferdig. Vi anbefaler også å velge tynnribbe, slik at du lettest sikrer jevnest resultat på kjøttet. Vi synes øl og akevitt passer veldig bra til ribbe, samtidig er det også veldig spennende med syrefriske viner, og gjerne også musserende.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØL: Oslo Brewing Red and Wheat Christmas – et lyst og friskt hveteøl med lett duft og smak av julekrydder. Høy nok alkohol for å takle fettet, samtidig som den komplementerer smaken på en god måte, og oppleves ikke så “tung” som en tradisjonell juleøl.

Akevitt: Jeger Aquavit – Lette kryddertoner som matcher svineribben godt.

Rødvin: Tyler Pinot Noir – Det bør være fylde og friskhet for både og matche fett, og kraft men også for å matche rødkål, tyttebær eller ripsgele. Tyler matcher begge deler.

Hvitvin:  Val de Mercy Premier Cru Cote de Jouan – Mineralsk og frisk chablis som matcher et klassisk ribbemåltid.

Musserende: Von Buhl Riesling Brut og Lykkebobler Brut Nature musserende vin på champagnemetode gir kompleksitet og begge har bra med syre som matcher perfekt med svineribbe.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er kanskje julens enkleste rett å tilberede. Vårt tips er å unngå bjerkepinner som kan gi cellulose og bismak på kjøttet, og istedet gå for en ordinær rist, og la kjøttet trekke i godt over 4 timer, for på denne måten og få mørt kjøtt som faller av beinet. Velg kjøtt som har godt med fett, for på denne måten og få en mørere smaksopplevelse – “kotelettpinner” med store kjøttbiter blir fort tørt.
 

 

 

 

 

 

 

Musserende – Champagne Palmer Brut Reserve og Perelada Gran Claustro – komplekse og flotte musserende viner som bryter fint med kraftig og rik kjøttsmak.

Hvitvin Von Buhl Deidesheimer – en mineralsk og kompleks riesling som bryter flott med kjøttet.

ØLLofotpils Julebrygg –  Sødmen og den ristede smaken fra malten harmoniserer fint med de salte og røkte smakene i pinnekjøttet

AkevittBivrost Cask Aquavit. Middels kraftig akevitt med toner som matcher det salte kjøttet.

 

Meditasjonsdrikker

De neste ukene presenterer vi et knippe bedre meditasjonsdrikker. Drikker som kanskje har blitt annerkjent som fantastiske, men som likevel ikke er like kjente for alle. Om man skal kose seg litt ekstra så er julen en ypperlig mulighet til å bestille seg noe ekstra godt. Drikke vi anbefaler her er kanskje ukjente toppviner fra annerkjente produsenter, eldre årganger, og med et begrenset lager.