Palmer Beer

Lofotpils

Vi befinner oss i Svolvær i Lofoten. Himmelen er skyfri, og storhavet ligger blankt og skinnende mot horisonten. Det er Norge på sitt aller vakreste – en postkort-utgave av landskapet som lokker stadig flere turister fra fjern og nær til det berømte arkipelet i nord. Om Lofothavet er blikkstille, kan det samme neppe sies om lokalene under oss; her brygges det bokstavelig talt for fulle maskiner. Vi nyter den eventyrlige utsikten fra taket av bygningen som huser bedriften Lofotpils AS i Svolvær havn, og er tørste i sensommer-solsteiken.

– Prøv litt Godt Haill, smiler Thorvardur Gunnlaugsson.

Enhver voksen mann som har beveget seg nord for Polarsirkelen vet at ”godt haill” betyr fiskelykke. Eller, for å være mer spesifik: Uttrykket henviser til viktigheten av å ha ”hatt seg” med kone eller kjæreste før fisketuren, hvilket på sin side – hevdes det – altså medfører fiskelykke.

Vi reiser alene, og forberedende fiskelykke ligger for øyeblikket i beste fall langt mot sør. Men det duggfriske ølet med merkenavnet Godt Haill er en utmerket trøst for oss søringer, som bokstavelig talt finner velsmakende trøst i flaska.

Lofotpils

– Vi startet Lofotpils i 2006, forteller Thorvardur.

Den driftige islendingen kom til Norge for fiskeristudier, fant ei jente fra Svolvær og så seg aldri tilbake over havet mot vest. I dag er han lofotværing så god som noen, og har lagt fiskerifortiden bak seg. Thorvardur er styreleder og største aksjonær i Lofotpils AS, med sønnen Andreas som daglig leder i selskapet.

– Vi satte det første brygget den 2. november 2014, forteller Thorvardur.

– Den første tappingen av øl i flaske var 5. desember 2014, og den første tappingen i boks var 31. januar 2015. Endelig gjorde vi første tapping i fat til VM i Skreifiske, den 20.–21. mars 2015.

Far og sønn Gunnlaugsson syntes det var på høy tid at Lofoten, kanskje Norges største turistmagnet, fikk sitt eget øl – og sitt eget bryggeri. Råstoffet til produksjonen henter de i stor grad fra naturen rundt seg.

– Vi samarbeider med lokale bønder om produksjon av malt, humle og krydder, og kjøper det vi trenger ekstra av anerkjente europeiske leverandører. Men først og fremst bruker vi friskt vann fra Lofotfjellene – i pilsen vår kommer 95 prosent av vannet herfra, sier Thorvardur.

Bryggerimesteren har de likevel importert; Clemens Neumann ankom fra sin forrige jobb i Afrika i bitende kulde midtvinters, men akklimatiserte seg raskt.

– Han har vært god å ha, innrømmer Thorvardur.

– For selv om vi har lært oss mye underveis, startet vi jo opp som amatører. Og se hvor vi er i dag!

Far og sønn Gunnlaugsson rigger for prøvesmaking, og etter å ha jobbet oss gjennom utvalget er konklusjonen krystallklar: Gutta fra Lofoten lager et forbasket godt øl! Kan det, når alt kommer til alt, likevel skyldes godt haill?