Palmer Wine

Monte del Frà feirer 60 år som vinprodusent!

Det er i år 60 år siden Bonomo-familien etablerte vinhuset Monte del Frá i Custoza, litt utenfor Verona i Italia. Fra tidligere å ha dyrket grønnsaker i området på 60-tallet, har vinhuset i dag etablert stor oppmerksomhet for sine elegante kvalitetsviner fra Veneto-regionen. I dag eier familien 140 hektar vinmarker hvorav flere vinmarker av «Grand Crû» kvalitet. Historisk har det på eiendommen vært dyrket vin helt tilbake til 1492, hvor det da var munkene fra Santa Maria della Scala som hold til på eiendommen.

I forbindelse med 60-årsjubileet har Bonomo-familien nå lansert nye flasker og etiketter på noen av våre kjente og kjære viner fra Monte del Frá. Vi synes resultatet har blitt solid og svært bra og de vil i løpet av sommeren bli tilgjengelig i din lokale Vinmonopolbutikk.

En av Monte del Fràs mest populære viner, den hvite Bianco di Custoza Superiore fra vinmarken Ca`del Magro, er tilgjengelig i Vinmonopolets basissortiment. Dette er en hvitvin som gir mye kvalitet for pengene. I tillegg er den nå ute i ny drakt. 3 glass / 3 Biccheri 9 år på rad!

Lugana Bianco er en annen prisvinnende hvitvin som vi straks vil lansere, deilig friskhet, med lett mineralitet og fin fylde, ypperlig mot kjølige sommekvelder.

Veneto er et kjent vinområde for de fleste nordmenn. Herfra kommer viner som virkelig har falt i smak hos oss: Prosecco, Soave, Valpolicella, Ripasso, Amarone…

Øvrige viner fra Bardolino og Bianco di Custoza har på mange måter kommet i skyggen. Men slik har det ikke alltid vært – de hvite vinene fra Bianoc di Custoza var for rundt 20 år siden mye mer populære enn vinene fra Soave. I motsetning til Soave som er laget på to druer, garganega og trebbiano, kan Bianco di Custoza lages på opptil ni ulike druer, noe som gir en spennende miks.

Flittige munker

Bli med til Monte del Frà, vinhuset ved munkenes berg, sentralt beliggende midt i Custoza. Custoza ligger ved sørspissen av Gardasjøen, en halvtimes kjøring vest for Verona. Det store steinkorset midt i vinmarken Monte del Frà minner oss om at her sto det en gang et munkekloster. Munkene var som vi vet flittige arbeidere, og visste godt hvor det var gode forhold for dyrking av druer og andre nyttevekster. Det er denne vinmarken som har gitt vinhuset dets navn.

Monte del Frà ble grunnlagt av brødrene Eligio og Claudio Bonomo i 1958. På slutten av 1950-tallet var det stor produksjon av middelmådig vin i Italia – det var snarere kvantitet fremfor kvalitet som rådet, og få av vingårdene tappet vin på flaske og solgte under eget navn. Vinloven i Italia så dagens lys i 1963, basert på geografisk beskyttede områder med krav til blant annet druetyper og produksjonsmetoder.

Kvalitet i fokus

For de to brødrene Eligio og Claludio var det kvalitet som sto i fokus fra første stund. De viste at gode viner begynner i vinmarken; uten sunne og friske druer blir det ingen gode viner. Gjennom grundig arbeid i vinmarken endret de sakte, men sikkert produksjonen over på kvalitetsvin. De endret oppbinnings- og bekjæringsmetoder fra det tradisjonelle 1,6 meter høye pergola-systemet til det lavere «single guyot»-systemet – en oppbinningsmetode som benyttes i de fleste kvalitets-vinmarker i Europa. Samtidig reduserte de bruken av kunstgjødsel til det minimale.

Det samme arbeidet for kvalitet fortsatte i kjelleren. Her tok de i bruk moderne kjellerteknikker, noe som gjør det lettere å kontrollere både fremstilling og modning av vinene. Og resultatet lot ikke vente på seg. I dag produserer de flotte viner fra ulike områder i Veneto som år etter år får topp score i både italiensk og internasjonal presse.

Fremdeles aktive

Eligio og Claudio er fremdeles aktive i vinproduksjonen, godt hjulpet av deres tre barn Marica, Silvia og Massimo. I dag eier de 140 hektar med vinmark i Custoza, Bardolino, Lugana og Valpolicella. De mest kjente vinmarkene deres er Monte del Frà, Ca` del Magro i Custoza og Lena di Mezzo i Fumane-dalen i den klassiske delen av Valpolicella.