Lager du mye asiatisk mat? Da har du kanskje sett at flere av oppskriftene krever Shaoxing Rice Wine, eller risvin. Det er derfor en glede å kunne informere om at du endelig får tak i risvin hos Vinmonopolet!

Risvin er rett og slett vin laget med fermentering/gjæring av ris, og typen vi lanserte nå i høst kommer fra regionen Shaoxing i Zhejiang-provinsen i det østlige Kina. Risvin brukes mye i sauser osv., men kan også være en alternativ drikke til sushi. For mange er dette en selvskreven ingrediens i asiatisk matlaging, og brukes i marinader til kjøtt og sjømat, men også for å tilføre smak til maten. Risvinen, som er fatlagret på eikefat, er ment som både ingrediens til matlaging og også for å nytes ved siden av måltidet.

Forskjellen på risvin og sake, er at sake er Japans nasjonaldrikk, og fremstillingsmåten minner mer om ølbrygging enn vinproduksjon. Sake blir også referert til som japansk risvin.

Risvinen har en utviklet smak med lite sødme, innslag av hasselnøtter, tørkede aprikoser, dadler, appelsinskall, kanel og mandel. Anbefalt serveringstemperatur er 14-16 grader, og drikkes gjerne til sopp- eller hummersuppe. Åpnet flaske holder seg i 2-3 uker hvis du skal drikke den, mens til matlaging kan man bruke de som har vært åpne i 2-3 måneder. Noen cocktail-bartendere har også begynt å eksperimentere med risvin i cocktails, så det er finnes ingen grenser for bruksområdet. 

Test gjerne ut Helles Kitchen’s oppskrift på and med shaoxing-saus!