I juni i år åpnet Perelada dørene til sitt nye prisvinnende vineri, som har vært planlagt i hele 20 år. Ideen om vineriet startet allerede i 2002, men på grunn av finanskrisen som inntraff i 2008 ble prosjektet naturlig nok utsatt. Byggingen ble gjenopptatt i 2016, men ble utsatt ytterligere på grunn av Coronapandemien, men i juni 2022 kunne de endelig åpne dørene til det som har blitt kåret til Europas mest bærekraftige vineri. Vineriet har nemlig, som eneste vineri i Europa, mottatt LEED Gold-utmerkelse (Leadership in energy and environmental design) for sin bruk av geotermisk energi, effektiv vann- og elbruk, valget av bærekraftige materialer og prosesser, varmeisolasjon og bruken av naturlig lys gjennom taket. All trebruk er også FSC-sertifisering, som betyr at all tremateriale kan spores tilbake til en bærekraftig verdikjede.

RCR Arquitectes

Tidlig på 2000-tallet tok Perelada kontakt med RCR Arquitectes, som på det tidspunktet var unge og lovende arkitekter med base kun en halvtimes kjøretid unna Peralada, i Olot. Perelada ble tiltrukket av dristigheten til arkitektene, men også av deres respekt for lokalsamfunnet ved utvikling av nye bygg. Helt fra start hadde RCR full forståelse for prosjektet de gikk inn i, og begge parter hadde en klar visjon for hvordan vineriet skulle se ut og oppleves for besøkende. 

Dette skulle vise seg å bli et meget fruktbart samarbeid, som blant annet har resultert i at RCR har fått en egen vin oppkalt etter seg i Pereladas nye vineri. I 2017 ble RCR tildelt den gjeve Pritzker-prisen, som tilsvarer Nobelprisen innen arkitektur. 

Vineriet

Det er dokumentert at det har blitt produsert vin i slottet Peralada helt siden middelalderen. Da Miguel Mateu kjøpte dette flotte komplekset i 1923, var et av hans hovedmål å gjenoppta vinproduksjonen. I dag er tradisjonen oppe og går igjen, i det splitter nye vineriet med det siste innen moderne teknologi. Målet er å produsere vin som gjenspeiler de ulike jordsmonnene i Empordà. Det nye vineriet representerer en livslang drøm for Suqué Mateu-familien, som har formet seg gjennom generasjoner. 

Det nye vineriet er for det første en viktig forpliktelse til jorden og området familien Suqué Mateu elsker så høyt, i tillegg til potensialet til vinene de tror så sterkt på. Det er også en utfordring som motiverer teamet hos Perelada til å forbedre seg hver dag og jobbe mot visjonen om Perelada som de så lenge har sett for seg. Nå ønsker de å dele vineriet med alle som elsker vin like høyt som dem selv, og ønsker derfor alle hjertelig velkommen til å besøke Perelada.