Fakta om LEED-prisen:

LEED står for Leadership in Energy and Environmental Design. Denne miljø- og energisertifiseringen er den mest prestisjetunge i verden og blir utdelt av U.S. Green Building Council, en uavhengig og non-profit organisasjon.

Perelada har fått hele 68 poeng for sin nye vingård, som er 8 poeng mer enn man trenger for å kvalifisere til gullsertifiseringen. Elementene som utmerket seg var bruken av geotermisk energi, effektiv vann- og elbruk (sparer ca. 37%), valget av bærekraftige materialer og prosesser, varmeisolasjon og bruken av naturlig lys gjennom taket (100% av elektrisiteten kommer fra sertifiserte fornybare kilder). All trebruk er også FSC-sertifisert, som betyr at all tremateriale kan spores tilbake til en bærekraftig verdikjede både med tanke på mennesker og området som benyttes.

Vinprodusenten Perelada i Empordà i Spania har nå åpnet sitt nye vineri, med fokus på bærekraft og minimalt klimaavtrykk. 

Direktør hos Perelada, Eugeni Llos Norenberg, sier at de er forvaltere av en arv som uløselig er knyttet til bærekraft, noe de tydeliggjør med sin nye vingård hvor de tok sikte på å være den første i Europa til å få den prestisjetunge LEED-gullsertifiseringen (Leading Energy and Environmental Design).

I 2011 opprettet de «Vinprodusenter for klimabeskyttelse» sammen med seks andre vingårder. De lagde en sertifiseringsplan som en reell forpliktelse overfor miljømessig bærekraft på en konkret, målbar og uavhengig måte, men også for å spre budskapet til resten av vinverdikjeden.

I 2017 fikk de tildelt et sertifikat for miljøkvalitet for å ha redusert CO2-utslippet med 20%.

Deres nye vingård, som er i full gang med å produsere deres første årgang, innvies offisielt i mai 2022 . Vingården, som har kostet ca. 40 millioner euro å bygge, kommer til å kunne produsere rundt tre millioner flasker årlig. Eugeni sier at å skape denne vingården er noe de har jobbet med i lang tid, og at prosessen har lært dem å holde hodet i nuet, men med solide røtter i fortiden som holder de på jorda. På den nye vingården har de tatt imot ny teknologi og innovasjoner med åpne hender. Det er nødvendig for å kunne være mer kostnadseffektive, mer bærekraftig og mer miljøvennlig enn det de har vært tidligere. Samtidig har de bevart og skapt nye bruksområder for arkitektoniske elementer som knytter dem til deres fortid, som gir bygningen sin karakter og sjel, og som formidler en arv de er veldig stolte av.

Dette gjenspeiles også hos arkitektene som tegnet den nye vingården, artikektstudioet RCR. De har hatt sin egen evne til å forstå og ta hensyn til miljøet spesifikt for hvert område, også for den nye vingården. RCR mottok Pritzker-prisen i 2017, og juryen uttalte «…RCR produserer kompromissløs arkitektur på et poetisk nivå, de uttrykker tidløst arbeid som gjenspeiler stor respekt for fortiden, samtidig som det projiserer klarhet for nåtiden og fremtiden». Dette var en uttalelse som passet perfekt for Perelada.

Perelada har en hilsen til det norske folk:
«Det hadde gledet oss stort om dere hadde kommet på besøk og få oppleve Perelada. Velkommen!»
Besøk deres hjemmeside for å booke omvisning og smaking på det nye vineriet: http://www.perelada.com/en/

Perelada

Perelada er en topprodusent fra det lille området Empordá, nordøst i Spania. Det er i dag 3. generasjon fra Suqué Mateu-familien som styrer skuta etter at slottet ble kjøpt av Miguel Mateu i 1923. Over årene har også hotell, restauranter, golfbane og fast eiendom naturlig blitt inkludert i gruppen. Perelada sitt nye vineri som åpner våren 2022 fikk den gjeve LEED-prisen (Leadership in Energy and Environmental Design) som første vinprodusent i Europa.Område

Øvrige

Vingård

Cast. de Perelada

Land

Spania