Sicilia er historisk sett kanskje det mest invaderte og herjede landområdet i Europa. Det er også ufattelig fruktbart, med en betagende skjønnhet som alltid følger den som har besøkt denne største øya i Middelhavet.

Utenfor Ragusa, klemt mellom elven Dirillo mot nord, og fjellrekken Iblei mot øst og havet i sør og vest, ligger vingården Santa Tresa. Med den kjølige brisen fra fjellene og det fuktige kystklimaet fra havet er området Vittoria et paradis for vindruer. Her har de dyrket, presset og produsert vin siden før antikken. Det er funnet 3000 år gamle rester etter vinproduksjon i området, og derfor er det heller ikke rart at Vittoria kan by på noe av det ypperste av kulinariske mesterstykker fra Sicilia.


Stort sett alt kretser rundt vin i Vittoria, og blant de mange perlene finner vi altså en av de mest skinnende vinstjernene i huset Santa Tresa. Legenden vil ha det til at en sliten og tørst munk hadde rotet seg bort under en stygg tørkeperiode. Midt ute i ingenting fant han en liten statue av Santa Teresa som stod helt umotivert i ødemarken. Munken tok dette som et tegn fra oven, og begynte å grave. Gravingen gav frukter, for plutselig sprang det frem en kilde så klar og ren at det måtte være intet mindre enn et mirakel. Denne kilden ble avgjørende for alle gårdene i området, og brønnen fra kilden ligger fortsatt på eiendommen til La Contrada Santa Teresa, eller Santa Tresa, som det heter i dag. Selve vingården ble grunnlagt i 1697, og har i sine 323 år tryllet frem det beste fra jorden og det beste generasjoner med dyktige vinmakere har klart å prestere. Det er denne arven søskenparet Stefano og Marina Girelli har adoptert og utviklet. Det har resultert i teknikker som er sjelden å se. For eksempel å blande den erkesicilianske Grillo-druen med Viognier for å lage en helt særegen hvitvin.

Søskenparet Stefano og Marina Girelli
Søskenparet Stefano og Marina Girelli

Marina og Stefano har gått all-in når det kommer til bærekraft. Her holder det ikke med å følge reglene for økologisk dyrking for å skrive det på etikettene. De har tatt til seg prinsippene for økologisk drift og gjort det til en livsfilosofi og etter hvert en levemåte. Når temaet om vin kommer opp, er det først og fremst stoltheten over å ivareta mikrobiologien i vinmarkene og artsmangfoldet de vil fremheve. En hærskare bier, gulfinker, hauker, kaniner, rever og utallige insekter holder livet oppe på de 50 hektarene som utgjør vingården. «Når alt livet er på plass, kommer også kvaliteten på vinen - det er naturens orden», sier Marina.

Det er ikke bare jorden og plantene som utvikles, Stefano har gått langt i å vekke de gamle og lokale druene til live. Her kommer selvsagt Nero d’Avola og Grillo opp som suverene typer, men også Frappato får sin fortjente plass i portefølje - en drue de klarer å virkelig få til å skinne, i både rødt og rosa.

Vi kan bare anbefale å besøke en av de mest spennende øyene i vår del av verden, og om du tar turen så er det lett å besøke Santa Tresa i Vittoria for et magisk besøk i en liten eventyrverden av vin og natur.

Lese mer?