Gardasjøen er på mange måter sentrum i distriktet Verona, selv om det ligger litt sånn på siden. Her ved foten av alpene ligger sjøen som en lang sølvslange som har vært livsnerven i dette området i uminnelige tider. Før bil og jernbane var det Gardasjøen som sørget for at varer og mennesker kunne komme trygt og raskt frem mellom regionene som omgir sjøen. Det har bodd mennesker rundt sjøen siden bronsealderen, og de livsglade etruskerne slo seg ned i dette vakre og fruktbare landet før romerne kom og etablerte det som sin innlands-riviera, med storslåtte villaer og en trang til det søte liv på landet. Så sent som i 2020 ble det oppdaget mosaikkgulv fra en storslått romersk villa under vinmarkene til eiendommen Monte del Frà som holder til i den sør-østre enden av sjøen.

I dag er det en rekke mindre landsbyer som dominerer bredden av sjøen, hver og en av dem er små perler som absolutt fortjener et besøk. Ønsker du naturopplevelser er naturreservatet rundt Torbole i nord-øst tingen. Hvis det er mat, drikke og en levende by du vil ha, er byen Garda stedet for deg. Her tusler du langs den brede strandpromenaden med en helt berusende utsikt over sjøen, mens du nipper til en av de tusen iskremvariantene som selges fra fargerike iskrembutikker «Gelateriaer» langs promenaden. I det hele tatt er det små landsby-perler langs hele innsjøen som alle ligger og venter på at nettopp du skal komme innom og la deg bergta.

Har du mulighet så ligger kjærlighetsbyen Verona, der Romeo og og Julie forelsket seg, en kort kjøretur mot øst. Bortenfor der ligger Venezia med alt den kan tilby av gammel storhet.

Men det er området rundt Gardasjøen vi vil fortelle om. Her møtes fjell-landskapene mot nord det rike landbruksområdet som brer seg utover slettene sydover, samtidig er det ikke lenger fra havet enn at du finner innslag av kysten i både kultur og ikke minst på spisekartet. I det hele tatt er maten i distriktet et kulturelt møte mellom flere særegne tradisjoner i det Italienske kjøkken. Resultatet er en enestående kulinarisk opplevelsesreise der råvarer fra fjell, slette, hav og innsjø møtes i det som må være essensen av Italias matkultur. Dessuten har de vin.

Hele Veneto-distriktet er spekket med fabelaktige vingårder der nedarvede tradisjoner og omtanke for jorden står sterkt i møtet med moderne drift og produksjon. Tanken om å ha en økologisk ramme rundt vinproduksjonen står sterkt, og mange steder er vingårdene helt fritt for moderne hjelpemidler som sprøytemidler og kunstig gjødning og vanning. Den tidligere omtalte Monte del Frà har for eksempel satset stort på omlegging til økologisk drift for sine vinmarker. Det handler om Gardasjøen, om vin og om Columbus når vi snakker om vingården Monte del Frà. Gården kan spores tilbake til 1492, året da Columbus nådde frem til Amerika. Det er likevel ikke den lange stamtavlen som opptar dagens eiere av gården.

– Vi har et så unikt landskap her med alle muligheter for å drive etter naturlige prinsipper at fokus på det naturlige nesten gir seg selv, sier Marica Bonomo. Hun er andre generasjon Bonomo til å drive Monte del Frá. Vinhuset består av hele syv eiendommer som til sammen har store variasjoner innenfor både druemateriale og beliggenhet. Fra syrefriske og fruktige hvite viner til modne og sødmefulle amarone-viner som oser av mørk frukt og solsvidde åskammer.

Marica Bonomo
Marica Bonomo


– Vi ser på oss selv som kulturbærere, forklarer den tidligere advokaten som valgte å bytte ut lovboken med vinkjelleren. – I dette området er vin en del av kulturen, og det er vårt ansvar å ta vare på, og bringe denne videre. I dette arbeidet står samspillet med naturen og vi som dyrker jorden i sentrum, det er dette vi ønsker å finne igjen i våre viner, både i dag og i fremtiden, slår hun fast.

I Norge er det mange viner fra Monte del Frà på Vinmonopolet om du ønsker å få en smak av området før du tar turen nedover.

Besøk vingården

Vingården Monte del Frà har et besøkssenter der du kan komme innom og lære om vin og vinmaking, få vinsmaking i vinmarkene, snakke med vinmakerne, eller hvorfor ikke prøve vin-yoga?

Du finner mer informasjon her (engelsk).

Slik kommer du dit:

Det mest fleksible er å leie bil og kjøre rundt i distriktet, da kan du også komme deg rundt hele området og sjøen i løpet av turen. Fly til Venezia eller til Verona og lei bil der for antall dager du ønsker. Det kan være lurt å bestemme på forhånd hvor du vil overnatte, og booke enten hotell eller AirBnB, særlig i månedene juli-august er det stor pågang og ofte fullt om du ikke har reservert.