Høstens ankomst bringer med seg en skattekiste av smaker, og blant de mest etterlengtede ingrediensene finner vi sopp. De deilige, jordlige aromaene fra soppblandinger har en uimotståelig tiltrekning, og å finne den perfekte vinen til å komplementere disse sopprettene er som å oppdage den perfekte fargen på høstløvet. La oss utforske noen klassiske norske soppretter og deres ideelle vinpar.


1. Soppstuing på ristet brød

En varm, kremet soppstuing som serveres på sprøtt ristet brød, er en ekte høstklassiker. For å balansere den rike og kremete teksturen til soppstuingen, trenger vi en vin med god syre og friskhet. En norsk vri på denne retten er å inkludere kantareller eller steinsopp.

Anbefalt vin: En frisk Chardonnay med moderat eiket preg vil utfylle denne retten perfekt. Prøv gjerne en Chardonnay med preg av eple og sitrus, som harmonerer med de jordlige tonene fra soppene.

2. Rømmegrøt med soppstuing

Rømmegrøt, en annen høstfavoritt, blir enda mer dekadent når den toppes med en rik soppstuing. Den kremete rømmegrøten trenger en vin som kan motvirke fettet, samtidig som den styrker de komplekse smakene i soppen.

Anbefalt vin: En lettdrikkelig, men likevel strukturert Pinot Noir, med sine delikate bæraromaer og silkemyke tanniner, vil være et fantastisk valg. Det kontrasterende forholdet mellom fruktigheten i vinen og rømmens fyldige karakter vil skape en himmelsk kombinasjon.

3. Steinsopp risotto

Når man snakker om norske soppretter, er steinsopp risotto på toppen av listen. Den kremete risottoen kombinert med den intense smaken av steinsopp gir en gourmetopplevelse.

Anbefalt vin: En elegant og mineralrik Chianti Classico er en utmerket match. Tanninene og den distinkte syren i denne italienske rødvinen balanserer den rike risottoen og forsterker soppens smak.

4. Soppsuppe med timian og fløte

En hjertelig og trøstende soppsuppe er en høstfavoritt som varmer sjelen. Den deilige kombinasjonen av sopp og timian gir denne retten en urteaktig dybde.

Anbefalt vin: En fruktig og fyldig Chianti Riserva vil utfylle soppsuppen på en herlig måte. Vinens rike bæraromaer og subtile krydder vil utfordre soppsuppens smak og skape en harmonisk kontrast.

Tips og triks:

Velg lokale råvarer: Velg sopp fra lokale skoger og lokale viner for en autentisk høstopplevelse.

Prøv hvitvin med sopp: Selv om rødvin ofte er det første valget, kan en elegant hvitvin også fungere godt med soppretter, spesielt de som inkluderer lysere soppsorter som kantareller.

Fokus på balanse: Sørg for at vinen balanserer rettens smaker i stedet for å overvelde dem. Fokus på harmoni mellom vin og mat.

Med disse tipsene og vinanbefalingene kan du nyte høstens soppretter på en enda mer minneverdig måte. Så tenn lysene, sett på en god høstspilleliste, og nyt de deilige soppretterne med perfekte viner. 

Skål for høsten!