Perelada er en topprodusent fra det lille området Empordá, nordøst i Spania. Det er i dag 3. generasjon fra Suqué Mateu-familien som styrer skuta etter at slottet ble kjøpt av Miguel Mateu i 1923. Over årene har også hotell, restauranter, golfbane og fast eiendom naturlig blitt inkludert i gruppen. Perelada sitt nye vineri som åpner våren 2022 fikk den gjeve LEED-prisen (Leadership in Energy and Environmental Design) som første vinprodusent i Europa.Område

Øvrige

Vingård

Cast. de Perelada

Land

Spania

Palmer

De siste 20 årene har nevnte ønolog Serra og etter hvert ankommende sjefsønolog Delfi Sanahuja målrettet utvidet sitt sortiment av kvalitetsviner, dette har skjedd med utgangspunkt i selskapets fem ulike vinmarker Garbet, Malaveïna, Garriga, Pont de Molins og Espolla. Disse utgjør til sammen 150 hektar og har hver sitt karakteristiske jordsmonn der de strekker seg fra Middelhavets kyst opp til Pyrineene. For hver vinmark har Simó Serra og Delfi Sanahuja plantet de sedvanlige franske og spanske druene som Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Syrah, Cabernet Franc, Monastrell, Grenache, Carignan, Tempranillo, Chardonnay, Malvasia, Moscatel, Sauvignon Blanc og Gewurztraminer, men også de mer lokale druene som Macabeo, Xarel.lo og Picapoll. Bevisst testing og parring av vinmarker og druer over mange år har gitt ønologene et unikt utgangspunkt for å presentere viner med kompleksitet og stedbunden karakter.

Regionen har et typisk middelhavsklima med mild vinter og ikke for varm sommer, det er relativt lite nedbør med omlag 600 mm i året og denne tørkes veldig raskt opp av den tørre Tramontana-vinden fra nord. Takket være vinden Tramontana er Empordá lite utsatt for mugg og råte, til gjengjeld har vinprodusentene ikke like stort behov for sprøytemidler, og man kan derfor drive økologisk/biodynamisk.

Tilgjengelig for markedet er enkeltvinmarksviner fra de fem eiendommene, i tillegg de mer komplekse 3 Finques og 5 Finques som er blandinger av eiendommene. Toppvinen er Gran Claustro som er laget av de beste druene fra selskapets ulike vinmarker og er sammen med Finca Malaveïna å finne på over 20 ulike Michelinrestauranter rundt omkring i Spania.

Vinene er velstrukturerte og saftige med god balanse mellom syre og modne tanniner. Hvorfor ikke prøve en kraftig, rund rødvin med behagelig ettersmak? Eller Gran Claustro cava som kan måle seg med en Champagne?


Intervju med Eugeni Llos Norenberg

Kan du fortelle oss litt om historien til vingården og vinene?

Ja, med glede! Helt siden 1923 har dette middelalderslottet med tilhørende kloster og vingård vært i Suqué Mateu-familiens eie. Men vinhistorien til gården strekker seg langt tilbake, helt til midten av 1300-tallet, da karmelittiske munker begynte å produsere vin her - og det gjorde de i 500 år!

Da Miguel Mateu Pla, vår bestefar, kjøpte slottet i 1923 oppdaget han en glemt vingård. Han bestemte seg for å gjenopplive denne flere hundre år gamle tradisjonen knyttet til stedet. Som kunstsamler og ivrig historiker ble han fascinert av munkenes detaljerte opptegnelser. Han var overbevist om at Empordà, med sin vintradisjon helt tilbake til de første greske bosetningene på 600-tallet f.Kr. og så gjennom hele middelalderen med munkene på klosteret, var et område som ville hevde seg også langt inn i fremtiden.

I vår tid har vi også fått oppleve noen historiske øyeblikk. Som for eksempel da vi til et arrangement på det kongelige slottet i Madrid ble bedt om levere det ypperste fra vår produksjon. På slottet finnes det faktisk et skap der noen av disse vinene fra 1939 er utstilt. Et annet eksempel er da President Dwight Eisenhower etterlyste Grand Claustro, en musserende vin som han hadde smakt under en reise i Spania i 1953. Det siste eksemplet er da vi ble tildelt tre gull og to bronsemedaljer under den 5. Sélection Mondiale des Vins, Alcool et Liqueurs of Paris i 1967. Det markerte et av de viktigste øyeblikkene i vår historie, og gjorde oss oppmerksomme på at vi var på riktig vei. I dag eksporteres våre viner til over 60 land og vi jobber hardt for å sikre at kvaliteten på vinene våre oppfyller kundenes forventninger.

Castillo Perelada
Castillo Perelada


Føler du som leder et spesielt ansvar for vingårdens historie?

Alle i familien føler et sterkt ansvar for historien til vingårdene våre, og dette gjenspeiles tydeligst i gården Garbet, vår kronjuvel. Finca Garbet-flaskene representerer en arv og en forpliktelse overfor arven fra vår bestefar. Men ansvaret strekker seg utover selve vingårdene og omfatter hele miljøet i området vårt. De siste par tiårene har vi vært involvert i to prosjekter for å beskytte dyrelivet; det ene prosjektet er gjeninnføring av storker i vårt område, og det andre er beskyttelse av marine arter, særlig havskilpadder.

Vi er forvaltere av en arv som uløselig er knyttet til bærekraft, og vi gjør dette tydelig med vår nye vingård, som tar sikte på å være den første i Europa som krever det prestisjetunge gull LEED-sertifikatet (Leading Energy and Environmental Design). Som direktør, også for den nye vingården og Peralada Resort, er jeg heldig som får være involvert i alle ledd, da med vingårdene i fokus.

Mitt nære bånd med Javier Suqué i snart 30 år har gjort det mulig for meg å delta i mange aspekter knyttet til miljøansvar. Nordmenn har vært miljøbevisste lenger enn her nede ved middelhavet, men som halvt norsk har jeg alltid følt et miljøansvar. I 2011 opprettet vi, sammen med seks andre vingårder, «Vinprodusenter for klimabeskyttelse». Vi opprettet en sertifiseringsplan som en reell forpliktelse overfor miljømessig bærekraft på en konkret, målbar og uavhengig måte, men også for å budskapet til resten av vinverdikjeden. I 2017 ble vi tildelt et sertifikat for miljøkvalitet for å ha redusert CO2-utslippet med 20%. Jeg er beæret over å ha spilt en rolle i denne viktige delen av strategien vår i Perelada, som selvsagt er en pågående prosess. Jeg er dypt takknemlig for den tilliten familien har gitt meg som leder.

På et mer dagligdags nivå er det veldig mye å gjøre på en vingård. Det er så mye å bevare, som de gamle vinstokkene våre i La Garriga. Jeg vet at dette ansvaret tas på alvor av de som steller vinrankene, som bekymrer seg for været og utfører sesongoppgavene. Dag ut og dag inn. Det er slik historien til en vingård blir skrevet og inngravert i hver og en av oss. Det er en stor glede å åpne en flaske vin, vite nøyaktig hvor den kommer fra, og hvordan den årgangen var!

Familien Suqué Mateu og vingården i 1963
Familien Suqué Mateu og vingården i 1963


Kan du fortelle oss litt om området? Hva er de viktigste egenskapene?

• I korte trekk befinner vi oss 25 km fra Frankrike, 18 km fra Middelhavet, 150 km fra Barcelona, ​​og bare 9 km fra byen Figueres med sitt fantastiske Dalí-museum, det nest mest besøkte i hele Spania. Det omkringliggende landskapet er bonderomantisk, fylt med vingårder, olivenlunder og små landsbyer med sine høye kirketårn. Selv om vi har et hektisk tempo på gården så gir naturen rundt oss alltid en følelse av ro.

• Slottet i Peralada ligger i den nordlige delen av Empordà, et område med en lang rekke flotte utendørsaktiviteter, men også et stort utvalg av kulturelle steder og aktiviteter man kan glede seg over. Vi arrangerer selv en internasjonal utendørs musikkfestival hver sommer i slottshagen. Gastronomien her er verdenskjent med sine 14 Michelinstjerne-restauranter. Det er viktig å være på deres vinkart, noe som har fått vinprodusenter, inkludert oss, til å stadig forbedre oss og møte deres kriterier. Vinmarkene våre ligger i en radius på 18 km fra slottet, hvor Malaveïna er nærmest og ligger kun 4 km unna, og Garbet er lengst unna nede ved kysten.

• Vi har et middelhavsklima med en årlig nedbørsmengde på 600 mm, milde vintre og varme somre som tempereres av havbris. Et klima godt egnet til middels og lang modning, som er vår styrke. Men det er Tramontana som spiller hovedrollen her, en nordlig vind som kan gi vindkast ofte over 120 km/t. Vindkast som kan føre til at unge skudd går i stykker, men generelt er vinden faktisk gunstig for vintreet. Tramontana er den egentlige billedhuggeren av vingårdene og vinrankene våre.

• Den viktigste ressursen vår er mangfoldet av jordtyper - våre 150 mål dekker fem vingårder, hver med sitt karakteristiske terroir og mikroklima, og med ulike druetyper som passer perfekt for den respektive vinmarken.

• Vi tar sikte på å fange essensen av disse nyansene, la vinen uttrykke sin kompleksitet, dybde og personlighet. Vinen skal fortelle sin egen historie.

Hva kjennetegner vinene dine? Er det noe spesielt du mener at vinene deres skal huskes for?

Kraft, struktur og med en tydelig nerve. Middelhavet er så tydelig til stede i glasset, med sin varme, sol og duften til vegetasjonen. Det er også en konsentrasjon av frukt som gir en forfriskende og levende munnfølelse. Det er inspirerende når vinelskere smaker på vinene våre for første gang. Ofte hører vi folk si: ”Oi, dette hadde jeg ikke forventet, jeg teller fortsatt sekundene mens vi snakker – for en lengde!"

Det er vanskelig å si en bestemt ting vi vil at vinene våre skal bli husket for, men vår fremste oneolog Delfí Sanahuja sier dette: «Uttrykksfull eleganse over tid». Jeg tror det oppsummerer det bra. Lang levetid er en tydelig markør for oss.

Hva har du gjort for å få til disse fantastiske vinene?

Hardt arbeid! Det er grunnlaget for alt. Først og fremst fullt fokus på vingårdene våre, deretter på kunden vi ønsker å nå. For hvis vi ikke forstår hva vi har og hva vi kan lage, ja, da kan vi heller ikke vite hva vi kan tilby kunden. Det er mye eksperimentering og forskning, men det er også mye tålmodighet og respekt for selve vinen slik at den selv kan snakke klart og tydelig om egen opprinnelse. Det er stor dedikasjon for merkevaren som skal være synonymt med meget høy kvalitet.

Vinmarken Finca Espolla
Vinmarken Finca Espolla


Hvordan ser du for deg fremtiden? Fokus på tradisjonene eller omfavne ny teknologi og innovasjoner?

Vår nye vingård, som er i full drift med første avling (årgang) skal innvies offisielt i nær fremtid. Å skape denne vingården har vi jobbet med i lang tid, og den har lært oss at for å forstå fremtiden handler det om å ha hodet i nuet, men med solide røtter i fortiden som holder oss på jorda. I den nye vingården har vi med iver tatt imot ny teknologi og innovasjoner. Fordi de er nødvendige, mer kostnadseffektive, bærekraftige og miljøvennlige enn det vi hadde tidligere, men samtidig har vi bevart og skapt nye bruksområder for arkitektoniske elementer som knytter oss til vår fortid, som gir bygningen sin karakter og sjel, og som formidler en arv vi er stolte av.

Dette gjenspeiles også hos arkitektene som tegnet den nye vingården. Arkitektstudioet RCR har vist en egen evne til å forstå og ta hensyn til miljøet spesifikt for hvert område, også for den nye vingården. Da de ble tildelt Pritzker-prisen i 2017, uttalte juryen: “...RCR produserer kompromissløs arkitektur på et poetisk nivå, de uttrykker tidløst arbeid som gjenspeiler stor respekt for fortiden, samtidig som det projiserer klarhet fra nåtiden og fremtiden». Dette er en uttalelse som er perfekt tilpasset vår egen filosofi i Perelada.

Fremtiden vil sikkert bringe mange overraskelser, men vi håper å møte disse med et åpent sinn og søke etter langsiktige løsninger, spesielt når det gjelder ethvert spørsmål som har innvirkning på naturen. Vi fordyper oss i fortiden for å holde identiteten vår klar. En ting er sikkert, og det er vår vilje til å fortsette å forbedre oss samtidig som vi pleier båndene til våre lojale kunder.

Til slutt, en hilsen til alle våre kjære vinfans i Norge: Det hadde gledet oss stort om dere hadde kommet på besøk og opplevd Perelada. Velkommen!


Ta gjerne kontakt med deres internasjonale PR-ansvarlig, Leo Saavedra:

leo.saavedra@pereladachivite.com


Besøk deres hjemmeside: http://www.perelada.com/en/