Palmer Wine, Vingård

Tyler Winery

– KJØLIG STIL FRA CALIFORNIA

Vi fikk en av Californias beste vinmakere takket være et uhell på golfbanen! En skade satte stopper for Justin Willets lovende golfkarriere. Med et stygt albuebrudd var det umulig å fortsette som golfspiller på toppnivå..

FOTO: Tyler Winery
TEKST: Cathinca Dege

At Justin skulle bli en av Californias lovende produsenter lå på ingen måte i kortene. Etter at golfkølla ble lagt på hylla, ble det studier i kunst og historie, og ikke vinmaking han konsentrerte seg om. Hans interesse for vin ble for alvor vekket da han under studietiden arbeidet som servitør på flere av topprestaurantene i Los Angeles. Her ble han fascinert av de mange gode vinene han daglig anbefalte sine gjester. Han bestemte seg for å lære mer. Etter hvert ble han så fascinert av vin at han ved siden av jobben som servitør, tok seg deltidsjobb hos en liten vinprodusent i Santa Rita Hills. Så snart han var ferdig på jobben i restauranten, bar det av sted til vingården. Spesielt engasjert ble han av viner fra Bourgogne laget av Pinot Noir og Chardonnay. Som 24 åring startet han i 2005 Tyler Winery. Produksjonen var liten, kun åtte fat á 228 liter, men han kom i gang. I dag, elleve år senere, regnes Justin Willett og Tyler Winery blant topp produsentene i California. De lager kvalitetsviner basert på Pinot noir og Chardonnay. Tyler Winery holder til i Lompoc. Dette er en bitteliten by i Santa Barbara County. Justin er en av få vinmakere i Santa Barbara som også er oppvokst der. Han er lommekjent i området og vet hvordan han best skal uttrykke Santa Barbaras jordsmonn og klima i vinene. At en vin blir til i vinmarken er Justin spesielt oppmerksom på. Jo eldre vinstokker, jo bedre. Eldre vinstokker gir mer konsentrasjon og dybde til vinene. Ved å plukke tidlig får han mer syre, frukt, friskhet og eleganse i vinene. Da vi besøkte ham i midten av august i år, var han allerede i gang med innhøstingen. Når druene er vel i hus, lar han vinen ”lage” seg selv. Jo mindre inngripen i produksjonen, jo bedre. Vinene hans er fokuserte og transparente
med et tydelig frukt- og jordsmonnspreg. Han bruker kun franske fat, og bruken av nye fat er begrenset. Det er rundt 20 % for Chardonnay og ca 20 – 30 % for Pinot Noir.

VISSTE DU AT:
• 90% av all vin fra USA kommer fra California.
• Napa Valley er det mest kjente området. Det er USAs mest kjente ”turistattraksjon” etter Disneyland.
• USAs mest kjente drue er Zinfandel, som har kommet dit med emigranter fra Kroatia.
• De beste vinene basert på Pinot noir og Chardonnay kommer fra kjølige områder langs kysten som Anderson Valley, Russian River, Santa Barbara County og Sonoma Coast.

Big is not beautiful

IPOB – In Pursuit Of Balance så dagens lys i 2011. IPOB ble dannet av noen unge entusiaster som var lei av overekstraherte viner med mye alkohol og tydelig fatpreg. I denne grupperingen står frukt og jordsmonn i fokus. Justin og Tyler Winery har vært med i starten av prosessen, og det er tydelig
at dette har hatt betydning for hans utvikling som vinmaker. Det går en klar rød tråd gjennom vinene til Justin: De er elegante og harmoniske med en klar fokus på frukt og voksested.