Palmer Spirits

Verdens nordligste destilleri

I Lyngen produserer tre vågale gründere sprit under nordlyset. Galskap? Ikke om du spør en lege, en dykker og en frisør med mer pågangsmot enn de fleste.

For noen år siden var en lege, en dykker og en frisør på hyttetur i Lyngen. Hans (legen), Tor (dykkeren) og frisøren (Anne-Lise, Tors kone) begynte å diskutere en felles interesse: Lokal mat og drikke. Selv om de hadde forskjellig bakgrunn var de skjønt enige om én ting: Det var total mangel på lokale alkoholholdige drikkevarer for å betjene den raskt voksende nordlys-turismen. Så hvorfor ikke produsere lokalt drikke for turister og andre?

Inspirert av det skotske

Hans, som var eier av et adventure-selskap, hadde nylig besøkt Skottland og notert seg at det magiske landskapet minnet mye om det norske. Fjellene, fjordene, elvene og menneskene med sin mørke form for humor og varme følelser for landet de lever i. Men det fantes en viktig forskjell: Skottland har whisky! Kunne Norge også ha whisky? Og det var nettopp under denne diskusjonen at Hans lanserte idéen om å etablere et arktisk destilleri.

Tor mistenkte først den gode doktoren for å ha bedrevet eksperimenter i medisinskapet. Men med sin pragmatiske forretningsbakgrunn dykket han ned i tall, statistikk, lovgivning og harde fakta rundt det å etablere en lovlig alkoholforretning i et av verdens mest lovtunge land. Kanskje var ikke idéen så gal likevel? Etter lange diskusjoner med sin kone oppsøkte han Hans en kveld med følgende beskjed:

– Jeg sier opp jobben min, og vi går for dette. Vil du være med?

Hans brukte et nanosekund på å svare.

Midler fra Innovasjon Norge

Ved hjelp av midler fra Innovasjon Norge undersøkte teamet mulighetene videre på den skotske øya Islay. Her møtte de en av Hans’ forbindelser, Colin Houston fra det skotske høylandet. Dermed var teamet komplett, og Tor og Colin oppdaget at de hadde mye til felles. Kanskje i overkant mye: Raske biler, raske båter, dykking, ski, eventyr og alt som har et snev av fare ved seg – hvilket kunne være nyttig i en så vill satsing som denne. Colin har den egenskapen at han synes å kjenne alle, eller i alle fall alle som teller. Og i løpet av turen til Islay besøkte teamet ikke mindre enn åtte destillerier i løpet av tre dager, og hadde produktive samtaler med ledelsen i alle. Basert på tilbakemeldinger fra dem bestemte teamet seg for å bygge et kombinert besøkssenter og destilleri i arktiske Lyngen.

Inspirert av nordlyset

Anne-Lise, som er en kreativ entreprenør og bedriftseier, kom opp med et passende navn på virksomheten: AuroraSpirit. Aurora fra Aurora borealis – nordlyset – og “Spirit” relatert til både en sinnsstemning og til alkohol.

Navnet ble valgt etter inspirasjon fra nordlyset. Hans kom opp med “Bivrost”. Bivrost kommer fra gammelnorsk, og var et av flere navn våre forfedre hadde på nordlyset. Man trodde at Bivrost var broen mellom himmelen og jorden, voktet av den fryktede guden Heimdallr. Brandet ble registrert som et alkohol-brand i EU.

Våren 2015 startet planleggingen av verdens nordligste destilleri, og nødvendig produksjonsutstyr ble bestilt. Grunnmuren ble lagt i desember, og takket være kompetente konsulenter, arkitekter, entreprenører, Innovasjon Norge og et meget hjelpsomt kommunestyre i Lyngen åpnet verdens nordligste destilleri dørene sommeren 2016. Her skal AuroraSpirit lage et av de reneste spritproduktene i verden, og gjester kan beundre det spektakulære besøkssenteret og lære mer om arktisk kultur og produksjon av alkohol under nordlyset.

Utviklingen i de reiselivsrelaterte markedene har vært formidabel de siste årene, og trendene både internasjonalt og nasjonalt tyder på at kortreist mat og drikke vil være bærekraftig satsing. Så kanskje er de ikke så gale likevel – legen, dykkeren og frisøren?