Når det blir kaldere i havet forsvinner algene, noe som bedrer levevilkårene for både fisk, skalldyr og skjell. Havnet friskner til, og man kan si at skalldyrene blir «fastere i fisken» da strukturen oppleves som tettere. Smaken blir også bedre, og råvarene holder rett og slett høyere kvalitet i det kalde vannet. Blåskjell, reker, kamskjell og sjøkreps, i tillegg til mange saltvanns- og ferskvannsfisk, er nå på topp.
Så, hva skal man drikke til havets gull?
Blåskjell
Til blåskjell skal man velge en vin som ikke dominerer, men som samtidig ikke faller i skyggen av havets kantareller. Det klassiske valget er en hvitvin, gjerne en Chablis eller Riesling. Alternativt vil øl være en god match!
Reker
Til rekene er valget litt enklere. Reker er vinvennlig mat, og går spesielt godt med en frisk og fruktig hvitvin som Petit Chablis. Alternativt kan en ung, tysk Riesling treffe blink. Samtidig skal man ikke glemme den uoffisielle regelen om at rosa vin går til rosa mat, så her har du et prima eksempel på at rosévin kan nytes hele året. Ønsker du alkoholfritt kan du trygt gå for eplemost!
Kamskjell
Steker du kamskjellene i smør, anbefaler vi en fyldig og smøraktig Chardonnay. Kamskjellene kan også gratineres i ovnen med litt ost på toppen, og da er vårt beste tips en Champagne. Nyter du kamskjellene rå eller i en ceviche, kan du trygt gå for en tørr Riesling.
Torsk
Til torsk må du ikke overdøve det delikate kjøttet med tanniner eller sterkt krydrede viner, men heller gå for de bløte og fruktige vinene. Prøv en hvitvin fra Italia, laget på tradisjonelle druer som Garganega, Trebbiano og Cortese. Gjerne fra Custoza i Veneto! Druene balanserer godt mot fisken og tilbehøret med sin friske nese av sitrus, epler, aprikos og gule plommer samt mineraler.
Ønsker du produktspesifikke tips?
Ta kontakt med oss på palmer@palmer.no eller på vår Facebook eller Instagram.