En av de mest populære hvitvinsdruene i Norge er Chardonnay. Det som gjør denne druen til en av verdens mest etterspurte, er at den trives i alle verdensdeler. I vår portefølje har vi viner basert på Chardonnay fra USA, Sør-Afrika, Spania, Frankrike, Tyskland, Italia og Australia.

Chardonnay-druen kommer opprinnelig fra Burgund i Frankrike, og er brukt som basisdrue i kjente hvitviner som Chablis, Montrachet og Mersault, som alle kommer fra Burgund. Druen i seg selv er ganske nøytral på smak og aroma, det er jordsmonnet som setter preget på druen. Druen er også en viktig basisdrue når man lager Champagne. Druen er i slekt med Pinot Noir og Gouais Blanc, som begge stammer fra Frankrike.

I sitt hjemland Frankrike gir druen ofte elegante viner med flott syre og toner av grapefrukt, mens i andre land kan den gi viner med smak av ananas og smørmalt. Fra California får du gjerne fete og svære viner av Chardonnay, mens i Australia er de gjerne mer fruktige. Lettere Chardonnay-viner har i sin ungdom smak av grønne epler. Når de er modne fremtrer ofte pære, sitrus, nøtter, kjeks og honning.

California

California har et kjøligere klima som bidrar til at viner på Chardonnay får en god syre. Sett bort fra Europa, er California den største vinprodusenten i hele verden, og vil du høre en funfact? Det dyrkes mer Chardonnay i California enn i hele Frankrike til sammen! Typisk for området er en vinstil med høy modning, høy alkoholprosent, sødmefull frukt og modne tanniner. Fatbruk gir også fine aromaer av vanilje og kokos. Kombinasjonen av varmt klima og kjølig vind fra Stillehavet gjør at klimaet bærer preg av å være tåkete, og de beste vinmarkene har god beliggenhet mellom havet og fjellene. Amerikansk Chardonnay passer perfekt til sjømat og grillet fisk!

Bilde fra vingården Tyler Winery i California
Bilde fra vingård i Santa Barbara, California


Burgund

Burgund er Chardonnay-druens opphavssted. Burgund har et kjølig klima, i likhet med California, men jordsmonnet er noe annerledes. Jordsmonnet er i all hovedsak forsteinet østersbunn, som gir vinen den spesielle smaken som kan minne om sjøvann, våt stein, flint og østers. Det gjør at chablisen fremstår noe tørrere og mer mineralsk enn f.eks. vin fra California. Området er solfylt som gjør at druene rekker å modnes før plukking. Her kan vi derfor forvente en god syre, ren fruktighet og mineraler. Mat som passer perfekt til vin herfra er skjell, skalldyr, hvit fisk og rå østers. Prøv gjerne kveite med litt brunet smør og en skvis sitron, eller grillet sjømat.

Bilde fra vingården Ch. du Val de Mercy
Bilde fra vingård i Burgund, Frankrike.


Sør-Afrika

Sør-Afrika har åpenbart et varmere klima enn både California og Burgund. Dette gjør at viner herfra som er laget på Chardonnay-druen fremstår søtere, med smak av tropiske frukter, sitrustoner og gjerne hasselnøtt. Prøv gjerne til blekksprut eller grillmat. 

Bilde fra vingården Rupert & Rothschild
Bilde fra vingård i Western Cape, Sør-Afrika.


Champagne

Nord for Burgund finner vi Champagne. Klimaet her er fuktig og kjølig, men også veldig usikkert. Det er uvisst hvordan druene vil modne, og om de blir angrepet av råte pga. det fuktige klimaet, så derfor har champagneprodusentene lov til å blande vin fra flere årganger. Jorda er noe karrig, som gir mineralske, syrerike viner. Fra Champagne finner vi Blanc de Blancs, som er en hvit musserende laget på kun hvite druer, nærmere bestemt Chardonnay. Blanc de blancs kan du fint drikke til alt, men prøv gjerne til skalldyr naturell, østers eller kaviar. 

Bilde fra vingården Champagne Palmer
Bilde fra vingård i Champagne, Frankrike.

Usikker på hva du skal drikke til maten? Send en mail til palmer@palmer.no, så hjelper vi deg!