Det er mulig du har hørt om kveik i en eller annen bisetning, og fundert på hva i alle dager det er for noe. Kveik er på ingen måte noe nytt på markedet, men som de patriotene vi nordmenn er, har noen av oss forsøkt å løfte opp urnorske tradisjoner – og lykkes.

Kort fortalt, er kveik et norsk ølgjær. Kveik, også kjent som Norwegian farmhouse yeast, er veldig populært i det store utland, men også flere nordmenn har fått øynene opp for denne fantastiske gjæren. Vi må omtrent tusen år tilbake for å spore opprinnelsen av kveik. Forskere tror at den europeiske gjærstammen Beer 1, eller Øl 1, formerte seg med villgjær, og at resultatet her ble det man kan kalle for «stamfaren» til kveiken. Kveik er i slekt med moderne ølkulturer, spesielt gjær fra Tyskland, Storbritannia og Belgia. Kveik er en blanding av flere gjærstammer, og man har funnet kveiksorter som har opptil ni forskjellige gjærstammer i én kveik. Kveik har en del egenskaper som er unike, blant annet at den trives veldig godt i høy temperatur (30-40 grader), og kan gjære til høy alkohol (13-16%). Den gjærer også veldig raskt, og du kan ha en ferdiggjæret øl på 36 timer, sammenliknet med vanlig øl-gjær som kan ta 3-4 døgn. Det finnes også gjærstammer fra kveik som kan gjære på ned til 4 grader, noe som gir helt andre estra (fettstoffer) som igjen gir andre smaker.

Kveik smaker som regel fruktig, med aromaer av tropisk frukt som mango, ananas og appelsin. Noen gir også aromaer av nøtter, strå og jord. Kveik-øl er et sødmefullt, lite bittert øl, gjerne med høy alkohol, som gjør at det passer veldig godt til gryteretter, vilt, rype, kanin, og rotgrønnsaker gjerne med fløtebasert saus. Kort sagt: kjøtt med mindre fett, gjerne røkt eller saltet, eller sødmefulle grønnsaker som rotgrønnsaker.

Det finnes to hovedgrupper av kveik i Norge: én som vokser nord for Jostedalsbreen, og en som vokser i sør – nærmere bestemt i Voss. Hvert år arrangeres Norsk kornølfestival i Hornindal, hvor flere norske gårder presenterer sin øl gjæret med kveik, men her må du være tidlig ute – å helst bestille hotell et år i forveien. Turister fra USA og Storbritannia reiser også til Voss for å få oppleve det norske øl-gjæret. Til og med New York Times anbefalte leserne sine å reise til Vestlandet, spesielt Voss og Loen, for å drikke norsk øl.

For første gang ble det også arrangert en kveik-festival i Chicago i September i fjor, hvor hele 32 amerikanske bryggerier presenterte sine kveik-øl. Kveik eksporteres i stor skala fra Norge, og kan enkelt transporteres i tørr tilstand. Tørket kveik kan holde i opptil 10 år.