Knettsetra er en restaurant, vaffelstue og pub i Trysil. Knettsetra består av flere hus, men et av de eldste er "Vaffelstua" som ble reist i år 1760. Det var seterdrift på gården helt frem til 1971, og på 90-tallet gikk gården gjennom en restaurering. I år er det også 15 år siden setra ble sommeråpent, da den tidligere kun har holdt åpent i vintersesongen. I likhet med de fleste i serveringsbransjen, har også Knettsetra måttet lide under smittevernstiltakene som følge av pandemien, og fikk i 2020 oppleve sitt første driftsunderskudd. Les videre for å høre hvordan daglig leder, Bjarte, og restaurantansvarlig, Elin, tenker om veien videre.


Vi i Palmer var så heldig å få besøke Knettsetra i vintersesongen i år. Der ble vi hentet med snøscooter og fraktet til Knettsetra, hvor vi fikk servert en bedre 5-retter i restauranten, med fantastisk service og kokk attåt. 

Hele gjengen var imponert over både mat og vinvalg, men også de ærverdige lokalene og servicen skilte seg ut. Her fikk vi servert alt fra elgkjøtt, skrei og sticky toffee pudding til dessert. Helt klart et sted vi alle må besøke én gang til! 

Kjøkkensjef Markus Forsberg og Sous chef Karl Erik Bertelsen

Historie

I dag er Knettsetra en restaurant, vaffelstue og pub i Trysil. Frem til år 1971 var det også seterdrift på gården, med både hester, storfe og sauer/geiter på gården. Et av de eldste byggene på setra, Vaffelhuset, ble bygd i år 1760! 

Tradisjonen sier at Knettsetra ble bygd av Per Tollefsen (1754–1822) ca. 1790, som var eier av Sørby Oppigarn på den tiden. Sørby Oppigarn var en av de 13 eldste og største garder i Trysil med flere setrer, og eierne av Knettsetra har alltid vært eierne av Sørby Oppigarn. 

Jon T. Sørby (1895–1972) var den siste som setret på Knettsetra, og seterdrifta tok slutt i 1971. I dag eies Knettsetra av hans barnebarn, Jon Sørby, som også har vært medlem i Trysilfjell Utmarkslag siden han var 10 år gammel. I 2003 vedtok Utmarkslaget å selge Trysil alpinanlegg til SkiStar. Mange trodde Knettsetra gikk med i salget, men det stemmer ikke. 

Møt Elin og Bjarte Wigdel

Den daglige driften på Knettsetra er det ekteparet Elin og Bjarte Wigdel som tar seg av. Elin jobber som restaurantansvarlig, og Bjarte som daglig leder. I hele 16 år har de drevet det populære serveringsstedet, og gått med solide overskudd. Så kom pandemien, og etter 15 år på eiersiden, så de ikke en annen utvei enn å selge sine 51% til SkiStar, for å unngå å ta opp mer i lån eller å gå inn med private midler for å styrke bedriften. Underskuddet i 2020 er det første i bedriftens historie. 

Foto: Runa Eggen


Elin og Bjarte er bare en av mange i bransjen som har måttet lide konsekvensene av smitteverntiltak under pandemien. På skisteder er februar ofte den beste måneden, men pga. smittevernstiltak som varte godt ut i 2022, gikk de også glipp av denne perioden. 

Veien videre

Etter et fantastisk besøk hos Elin&Bjarte på Knettsetra, med tilhørende fantastisk personale, kan vi ikke annet enn å anbefale Knettsetra på det varmeste. 

Restaurantansvarlig Elin har følgende å si om veien videre: 

"Fortsette å jobbe med personalet vårt ved å styrke kompetanse og ta vare på de. De er styrken vår og det absolutte viktigste vi har! Vi har også nå blitt godkjent som lærlingbedrift og håper at vi får en kokkelærling til vinteren. Fortsette å ønske alle herlige gjester velkommen og fortsette å ha det gøy på jobb!"


Besøk Knettsetra her: 2420 Trysil

https://www.knettsetra.no
Facebook: Knettsetra