Historien om akevitt
Akevittens historie kan spores tilbake til produksjonen av norsk brennevin i 1531. På denne tiden ble brennevin importert til Norge, men på grunn av økende importavgifter, startet man å produsere eget brennevin. Dette førte til at akevitten ble født, og produksjonen spredte seg raskt til andre deler av landet.
Akevitten har gjennom historien vært produsert av forskjellige råvarer, som poteter, korn eller mais. En av hovedingrediensene i akevitten er karve, men også andre krydder som anis og fennikel kan være inkludert.
I dag er det viktig å tenke tilbake til årstallet 1531, for dagens dato dette året markerer starten på den norske akevitthistorien. Da sendte Eske Bille, en dansk Høvedsmann på Bergenshus Festning, noen flasker med “Aqua vite” til erkebiskopen i Nidaros, Olav Engelbrektsson. Sammen med flaskene lå et brev som forklarer at drikken hjelper mot allslags sykdom. Brevet er datert 13. april 1531.
Akevittens popularitet
Akevitten har utviklet seg til å bli en viktig del av den norske kulturen og en populær drikk til både festlige anledninger og til mat. Akevitt kan drikkes alene eller som en aperitiff eller digestiff, og passer spesielt godt til fiskeretter og andre sjømatretter.
Akevitt er en allsidig drikke som kan passe til mange forskjellige matretter. Når det gjelder mat som er spesielt godt egnet til akevitt på forsommeren, kan man vurdere å servere den til lettere sommerretter som for eksempel grillede sjømatretter, fiskeretter eller salater med friske smaker. Noen eksempler på konkrete retter som kan passe godt med akevitt på denne tiden av året kan være grillet laks med asparges, reker med aioli, eller en frisk sommersalat med jordbær og chevre. Det er også verdt å merke seg at akevitt kan fungere som en forfriskende drikk på egen hånd når man ønsker en kjølig og smaksrik avkjøling på en varm dag.
Akevitten har også blitt en viktig eksportvare for Norge. Det eksporteres mest til Sverige og Danmark, men også USA og Tyskland har lagt sin elsk på det norske gullet.
Oppskrift
1531-Negroni
2 cl brun akevitt / 1531 Mild Aquavit
2 cl appelsinlikør / Massenez Triple Sec
2 cl Sloe Gin / Hayman’s Sloe Gin
Alle ingrediensene røres på is og siles over i et rocksglass med isbiter. Pynt med en stjerneanis på toppen
Vil du se vårt akevittutvalg? Klikk deg inn på "produkter" eller ta kontakt med morten@palmer.no.