Visste du at sushi betyr "sur smak"? Eller ris med eddik, da. Denne folkekjære retten kom til Norge allerede på 80-tallet, men det skulle ta noen tiår før nordmenn tok denne japanske matretten inn i sine hjem. Fra Grünerløkka spredte entusiasmen seg til resten av Oslo og området rundt, og siden har vi vært frelst. Sushi blir gjerne servert med soyasaus, syltet ingefær og wasabi, men hva burde vi drikke til herligheten? Det har vi sett nærmere på!

Det finnes tre hovedtyper av sushi: maki, nigiri og sashimi. Herunder finner vi utallige kombinasjoner av råvarer som scampi, laks, kylling, avokado, agurk og vårløk, gjerne toppet med f.eks. chilimajones. Her har man dermed nok å bryne seg på når det gjelder drikkevalget, men det finnes noen fellesnevnere i matretten vi kan ta utgangspunkt i. 

Dette må vi ta hensyn til: salt og umami fra soyasausen, sødme fra sushirisen og salthet og sødme fra sjømaten. Sushi er en matrett som smaker mye, dermed er den ikke så vanskelig å sette drikke til da det er liten fare for at drikken overdøver maten, noe man generelt burde unngå. Et tips er å unngå rødvin til denne retten, da umamipreget stjeler litt av frukten i vinen slik at du sitter igjen med en opplevelse av mye tanniner. Gå heller for en hvit eller musserende vin som foreslått under.


Riesling
Friskheten i en Riesling passer veldig godt sammen med sjøpreget til matretten. Sammen med den tydelige fruktigheten spiller den på lag med soyasausen. Saltheten i sushi gjør at en halvtørr Riesling kan passe fint da vinen ikke vil fremstå som veldig søt kombinert med saltet.

Chablis
Også friskheten til en Chablis vil gjøre jobben, og sitrustonene i aromaen vil være en fin kombinasjon.

Musserende
Velger du en musserende vin laget på tradisjonell metode, får du både fruktighet og friskhet, i tillegg til dette autolysepreget som minner som kjeks, gjærbakst og sopp. Disse aromaene går veldig fint til sushi. En tommelfingerregel er at autolysepreget passer veldig fint til matretter med umamipreg. Husk også at du ikke må til Champagne for å få tak i god musserende på tradisjonell metode. Se gjerne også til tysk sekt, spansk cava eller italiensk franciacorta.

Øl
Dropp de mest bitre eller kraftige øltypene her, og gå heller for en lys lager eller en blonde.

Ønsker du produktspesifikke tips?
Ta kontakt med oss på palmer@palmer.no eller på vår Facebook eller Instagram.