Lurer du på hva du skal drikke til pizza? Vi har kombinert flere klassiske og utradisjonelle pizzaretter med våre beste drikkeforslag.

Historien om pizza kan dateres helt tilbake til 1600-tallet i Napoli, og var den gang en flatbrødrett. Under den italienske utvandringen på 1800-tallet ble den introdusert for både amerikanere og brasilianere. I 1889 ble den klassiske pizza Margherita oppkalt etter dronning Margherita av Savoie, som ga pizzaen en kongelig status. Amerikanerne hevder å ha oppfunnet sin egen pizza i panne i 1943, og i 1945 får pizzaen sitt virkelige gjennombrudd når den oppdages av allierte stasjonert i Italia som brakte den til sitt hjemland. Deretter dukket Pizza Hut og Dominos opp, og resten er historie. I 2017 ble (pizza)sirkelen fullkommen da Napolis originale pizza-snurre-metode havnet på UNESCO’s liste over immateriell kulturell verdensarv.

En klassisk pizza bestående av rød base, ost og kjøtt som topping, passer gjerne sammen med en fruktig og ung rødvin gjerne av Pinot Noir eller Barbera-druen. Generelt bør man unngå kraftige rødviner med for mye tanniner. I dag får man derimot uendelige kombinasjoner på pizzaen, og man trenger flere alternativer til en drikkekompanjong. Her er våre beste anbefalinger.

Pizza Margherita

Den klassiske pizzaen med rød base, mozzarella, basilikum og tomat.

Hvitvin

Gå for en lett og frisk hvitvin uten fremtredende tanniner som en ung Soave fra Veneto. 

Rødvin

En fruktig og frisk rødvin uten tanninpreg går som hånd i hanske til en saftig rød pizza med ost og tomat. Vi anbefaler en barbera som har god fruktighet, friskhet og myke tanniner som vil harmonere godt med alle smakselementene.

Pizza med parmaskinke og ruccola

Denne pizzaen er salt med noe bitterhet, og krever en vin med fruktighet og bløte tanniner. De italienske druene frappato og barbera takler bitterheten fra ruccolaen, og harmonerer godt med både tomatsaus og den salte spekeskinken.

Rødvin

Vi anbefaler en Frappato fra Sicilia som har delikat frukt med preg av bringebær som skaper en fin balanse med pizzaen.

Vi anbefaler også en barbera med bløte tanniner og god fruktighet. 


Pizza Quattro Stagioni

Laget av tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignon, artisjokker og oliven.

Hvitvin

Denne pizzaen med "de fire sesongene" passer utmerket til en frisk og mineralsk vin som gror på vulkansk jordsmonn som Greco fra Campania. Vi anbefaler en Greco di Tufo.

Rosévin

En frisk rosévin laget på nebbiolodruen, fra Colline Novaresi i Piemonte, sitter godt og har fin lengde til disse råvarene. 


Pizza Quattro Formaggi

Denne pizzaen består av fire italienske oster: mozzarella, gorgonzola, parmigiano og ricotta. 

Hvitvin

Custoza Superiore kommer fra Veneto og er laget på tradisjonelle italienske druer, som gir en rik og mineralsk hvitvin med mye frukt og god friskhet som vil harmonere fint med intensiteten og salthet av osten.

Rødvin

Vi anbefaler en rødvin med myke tanniner av druen nebbiolo. En ung Nebbiolo fra Colline Novaresi i Piemonte passer godt til de fire ostene med sin fløyelsaktige munnfølelse.


Pizza med hvit base, bacon og kantareller

Hvitvin

Denne pizzaen går som hånd i hanske med en fatlagret Chardonnay fra Santa Barbara. Den har en fin friskhet som matcher baconet bra. 

Rødvin

Et godt tips er å matche vin og mat med samme smaksprofil. En Nebbiolo fra Piemonte har ofte aromaer av blant annet sopp, i likhet med denne pizzaen. 

Pizza Diavola

Denne pizzaen har chili og pepperoni, så her trenger vi en vin med litt sødme, eller en deilig øl. 

Øl

Til denne sterke pizzaen vil vi anbefale en IPA.

Hvitvin

En Greco di Tufo er saftig og har moden frukt i tillegg til god fylde og fruktighet som er en god match.


Pepperoni pizza

Rødvin

En pepperoni pizza kan være sterk og ha mye smak, så her anbefaler vi en rødvin fra Sicilia laget på Nero d'Avola og Frappato, som er en smaksrik vin med mye kryddertoner som passer utmerket til denne pizzaen.

Klassisk pizza med rød bunn, ost og topping av kjøtt

Rødvin

En ung portugiser er en rødvin med stor fruktighet uten tanniner som passer fint sammen med en klassisk pizza. Den har også balansert syre som gir friskhet til pizzaen.

Chianti kommer fra Toscana og er laget på sangiovesedruen som er en god match. Denne vinen er saftig, og har myke tanniner.

Pizza bianca med salami og trøffel

Musserende

En god musserende vil friske godt opp i møtet med den smelta osten og passe godt til trøffelen. En tysk kvalitetssekt vil her være det perfekte valget. Legger du også på en drøy hundrelapp kan du unne deg en Champagne! Champagne og pizza - nå snakker vi!

Pizza med sjømat

Dette er en litt utradisjonell, men populær variant. På flere kjente pizzarestauranter kan man se pizza med krabbe, ansjos, kamskjell, røkelaks og reker. 

Hvitvin

Vi anbefaler en tysk tørr Riesling som med sin syre og mineralitet matcher saltet fra sjømaten perfekt. 

Rødvin

Om du foretrekker rødvin, anbefaler vi en amerikansk Pinot Noir som med sine bløte tanniner og fyldige og fruktige smaksprofil er en god match til sjømat.