En klassisk pizza bestående av rød base, ost og kjøtt som topping, passer gjerne sammen med en fruktig og ung rødvin gjerne av Pinot Noir eller Barbera-druen. Generelt bør man unngå kraftige rødviner med for mye tanniner. I dag får man derimot uendelige kombinasjoner på pizzaen, og man trenger flere alternativer til en drikkekompanjong. Her er våre beste anbefalinger.

Pizza Margherita
Den klassiske pizzaen med rød base, mozzarella, basilikum og tomat.
Hvitvin
Gå for en lett og frisk hvitvin uten fremtredende tanniner som en ung Soave fra Veneto.
Rødvin
En fruktig og frisk rødvin uten tanninpreg går som hånd i hanske til en saftig rød pizza med ost og tomat. Vi anbefaler en barbera som har god fruktighet, friskhet og myke tanniner som vil harmonere godt med alle smakselementene.
Pizza med parmaskinke og ruccola
Denne pizzaen er salt med noe bitterhet, og krever en vin med fruktighet og bløte tanniner. De italienske druene frappato og barbera takler bitterheten fra ruccolaen, og harmonerer godt med både tomatsaus og den salte spekeskinken.
Rødvin
Vi anbefaler en Frappato fra Sicilia som har delikat frukt med preg av bringebær som skaper en fin balanse med pizzaen.
Vi anbefaler også en barbera med bløte tanniner og god fruktighet.
Pizza Quattro Stagioni
Laget av tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignon, artisjokker og oliven.
Hvitvin
Denne pizzaen med "de fire sesongene" passer utmerket til en frisk og mineralsk vin som gror på vulkansk jordsmonn som Greco fra Campania. Vi anbefaler en Greco di Tufo.
Rosévin
En frisk rosévin laget på nebbiolodruen, fra Colline Novaresi i Piemonte, sitter godt og har fin lengde til disse råvarene.
Pizza Quattro Formaggi
Denne pizzaen består av fire italienske oster: mozzarella, gorgonzola, parmigiano og ricotta.
Hvitvin
Custoza Superiore kommer fra Veneto og er laget på tradisjonelle italienske druer, som gir en rik og mineralsk hvitvin med mye frukt og god friskhet som vil harmonere fint med intensiteten og salthet av osten.
Rødvin
Vi anbefaler en rødvin med myke tanniner av druen nebbiolo. En ung Nebbiolo fra Colline Novaresi i Piemonte passer godt til de fire ostene med sin fløyelsaktige munnfølelse.
Pizza med hvit base, bacon og kantareller
Hvitvin
Denne pizzaen går som hånd i hanske med en fatlagret Chardonnay fra Santa Barbara. Den har en fin friskhet som matcher baconet bra.
Rødvin
Et godt tips er å matche vin og mat med samme smaksprofil. En Nebbiolo fra Piemonte har ofte aromaer av blant annet sopp, i likhet med denne pizzaen.
Pizza Diavola
Denne pizzaen har chili og pepperoni, så her trenger vi en vin med litt sødme, eller en deilig øl.
Øl
Til denne sterke pizzaen vil vi anbefale en IPA.
Hvitvin
En Greco di Tufo er saftig og har moden frukt i tillegg til god fylde og fruktighet som er en god match.
Pepperoni pizza
Rødvin
En pepperoni pizza kan være sterk og ha mye smak, så her anbefaler vi en rødvin fra Sicilia laget på Nero d'Avola og Frappato, som er en smaksrik vin med mye kryddertoner som passer utmerket til denne pizzaen.
Klassisk pizza med rød bunn, ost og topping av kjøtt
Rødvin
En ung portugiser er en rødvin med stor fruktighet uten tanniner som passer fint sammen med en klassisk pizza. Den har også balansert syre som gir friskhet til pizzaen.
Chianti kommer fra Toscana og er laget på sangiovesedruen som er en god match. Denne vinen er saftig, og har myke tanniner.
Pizza bianca med salami og trøffel
Musserende
En god musserende vil friske godt opp i møtet med den smelta osten og passe godt til trøffelen. En tysk kvalitetssekt vil her være det perfekte valget. Legger du også på en drøy hundrelapp kan du unne deg en Champagne! Champagne og pizza - nå snakker vi!
Pizza med sjømat
Dette er en litt utradisjonell, men populær variant. På flere kjente pizzarestauranter kan man se pizza med krabbe, ansjos, kamskjell, røkelaks og reker.
Hvitvin
Vi anbefaler en tysk tørr Riesling som med sin syre og mineralitet matcher saltet fra sjømaten perfekt.
Rødvin
Om du foretrekker rødvin, anbefaler vi en amerikansk Pinot Noir som med sine bløte tanniner og fyldige og fruktige smaksprofil er en god match til sjømat.