Du får kanskje ikke den altomsluttende middelhavsvarmen, den dype krydderduften fra solvarme pinjeskoger, eller azurblått middelhav. Men du kan få duften av gresk kjøkken med meze, blekksprut, souvlaki på grillen, Zorba på Spotify og naturligvis: ouzo i glasset.

Med enkle grep kan du rigge til en gresk festaften hjemme hos deg selv, og på mange måter bedre enn i Hellas. Med god mat, gode venner og god stemning er mye gjort. Dekk gjerne bordet i hvitt og blått, og lag din egen spilleliste med greske klassikere for å sette rammen rundt det hele.


Prikken over i-en.
Hvis du noen gang har vært i Hellas og inntatt en bedre middag med et hav av retter, da vet du at den siste uimotståelige prikken over i-en er det anisduftende glasset med blankt brennevin som skal balansere magen, og som regnes som en nasjonalskatt. Vi snakker selvfølgelig om ouzo, en slektning av den franske pernod’en. Men ved siden av å være en kulturskatt på linje med Akropolis og blå-hvite murhus, er ouzo et perfekt følge til et måltid av sjømat eller til meze. Hvorfor ikke prøve den til den neste rekemiddagen?

Ouzo er destillert på rester etter drueproduksjon, akkurat som Grappa i Italia, men våre venner i Hellas har vært lure og tilført den en behagelig mengde anis som gir den distinkte smaken. Tradisjonelt, og helt sikkert slik mange nordmenn har opplevd å få den servert, blir ouzo inntatt som en shot etter maten. I høyden med litt vann for å dempe alkoholen og få den kjente melkefargen.

Hemmeligheten
Det er nettopp her hemmeligheten til ouzo ligger: Du må skjenke den riktig for å få den ordentlige «greske» opplevelsen - og det er såre enkelt. Først finner du frem de tynneste og mest elegante kjøkkenglassene du har. Hell opp 2-4 cl ouzo og omtrent samme mengde vann (det kan være lurt å begynne med litt mindre vann, det er lettere å tilsette mer vann enn å ta det ut igjen). Fyll så glasset med isbiter. Som du ser vil drikken skifte farge fra transparent til melkehvit, det er fordi noen av de eteriske oljene i Ouzo er løselige i alkohol, men ikke i vann.

Ouzo-tails

Den er også et glimrende utgangspunkt for cocktails. Her ligger anisen som en premisse i bunnen, og alt du behøver å gjøre er å matche den smaken med hva du nå har lyst til å leke med. Her er et par oppskrifter du burde prøve deg på:

Ouzojito
4-5 mynteblader
¾ lime i biter
3 ts hvitt sukker
4 cl ouzo
Knust is
Dæsj med sodavann

Slik gjør du:
Mudle ingrediensene, unntatt sodavann, med en mudler/tresleiv. Tilsett knust is og rør drinken godt sammen. Topp med sodavann/Farris.


Greek Lemonade
4 cl ouzo
3 cl friskpresset sitron
2 cl sukkerlake
2 cl sodavann

Slik gjør du:
Alle ingrediensene blandes i et høyt longdrinkglass sammen med isbiter, rør godt om før man tilsetter sodavann/Farris. Server med sitronskive liggende på kanten av glasset.