Rosévin har blitt stadig mer populært de siste årene, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Med sin lyse og forfriskende smak, er rosévin en perfekt drikke til sommerlige anledninger. Men hva er egentlig rosévin, og hvordan blir den produsert?

Kort om rosévin

Rosévin er en type vin som er laget av røde druer, men som har fått en kortere skallkontakt enn rødvin. Skallkontakten er prosessen hvor druene er i kontakt med skallet under gjæringen, og det er denne prosessen som gir vinen sin farge og smak. Jo lengre skallkontakt, jo mørkere blir vinen. I tilfellet med rosévin, er skallkontakten kortere enn for rødvin, men lengre enn for hvitvin. Dette gir vinen en lysere farge enn rødvin, men med mer smak og karakter enn hvitvin.

Det finnes flere produksjonsmetoder for rosévin, og de mest vanlige er "saignée-metoden" og "blending-metoden". 

Saignée-metoden
Saignée-metoden er fransk for "blødning", og dette er en prosess hvor man tapper av en del av mosten fra et parti med røde druer som skal bli rødvin. Denne mosten blir så brukt til å lage rosévin. Dette er en effektiv måte å produsere rosévin på, men noen vinprodusenter mener at resultatet kan bli mindre konsistent enn ved blending-metoden.

Blending-metoden
Blending-metoden er en annen vanlig måte å produsere rosévin på. Her blander man rødvin og hvitvin sammen for å skape den ønskede fargen og smaken. Dette er en mer kontrollert metode, og gir produsenten større muligheter til å tilpasse smaken på vinen.

Tips og triks
Når det kommer til servering av rosévin, er det flere ting å tenke på. For det første bør vinen serveres godt kjølt, mellom 8-10 grader Celsius. Dette bidrar til å fremheve den forfriskende smaken av vinen. Rosévin passer også godt til en rekke matretter, inkludert salater, sjømat, og lette pastaretter. Prøv gjerne en flaske rosévin sammen med en frisk og smakfull sommersalat!

Om du er ute etter en lett og forfriskende vin til sommerlige anledninger, er rosévin et utmerket valg. Prøv gjerne ulike varianter og oppdag dine egne favoritter.Ønsker du produktspesifikke tips?
Ta kontakt med oss på palmer@palmer.no eller på vår Facebook eller Instagram.