Akevittens dag er en dag som feires hvert år den 13. april. Dette er en dag dedikert til den norske nasjonaldrikken, akevitt. Akevitt er en type brennevin som er destillert fra poteter eller korn, og som ofte er krydret med karve eller andre urter. Akevitt har en lang og rik historie i Norge, og årstallet 1531 er en viktig del av denne historien.


Historien om akevitt

Akevittens historie kan spores tilbake til produksjonen av norsk brennevin i 1531. På denne tiden ble brennevin importert til Norge, men på grunn av økende importavgifter, startet man å produsere eget brennevin. Dette førte til at akevitten ble født, og produksjonen spredte seg raskt til andre deler av landet.

Akevitten har gjennom historien vært produsert av forskjellige råvarer, som poteter, korn eller mais. En av hovedingrediensene i akevitten er karve, men også andre krydder som anis og fennikel kan være inkludert.

I dag er det viktig å tenke tilbake til årstallet 1531, for dagens dato dette året markerer starten på den norske akevitthistorien. Da sendte Eske Bille, en dansk Høvedsmann på Bergenshus Festning, noen flasker med “Aqua vite” til erkebiskopen i Nidaros, Olav Engelbrektsson. Sammen med flaskene lå et brev som forklarer at drikken hjelper mot allslags sykdom. Brevet er datert 13. april 1531.

Akevittens popularitet

Akevitten har utviklet seg til å bli en viktig del av den norske kulturen og en populær drikk til både festlige anledninger og til mat. Akevitt kan drikkes alene eller som en aperitiff eller digestiff, og passer spesielt godt til fiskeretter og andre sjømatretter.

Akevitt er en allsidig drikke som kan passe til mange forskjellige matretter. Når det gjelder mat som er spesielt godt egnet til akevitt på forsommeren, kan man vurdere å servere den til lettere sommerretter som for eksempel grillede sjømatretter, fiskeretter eller salater med friske smaker. Noen eksempler på konkrete retter som kan passe godt med akevitt på denne tiden av året kan være grillet laks med asparges, reker med aioli, eller en frisk sommersalat med jordbær og chevre. Det er også verdt å merke seg at akevitt kan fungere som en forfriskende drikk på egen hånd når man ønsker en kjølig og smaksrik avkjøling på en varm dag.

Akevitten har også blitt en viktig eksportvare for Norge. Det eksporteres mest til Sverige og Danmark, men også USA og Tyskland har lagt sin elsk på det norske gullet.

Oppskrift

1531-Negroni

2 cl brun akevitt / 1531 Mild Aquavit
2 cl appelsinlikør / Massenez Triple Sec
2 cl Sloe Gin / Hayman’s Sloe Gin

Alle ingrediensene røres på is og siles over i et rocksglass med isbiter. Pynt med en stjerneanis på toppen

Vil du se vårt akevittutvalg? Klikk deg inn på "produkter" eller ta kontakt med morten@palmer.no

Morten Hofseth-Olsen

Commercial Director Spirits & Beer

Telefon

+47 901 85 230

E-mail

morten@palmer.no