Visste du at den beste sesongen for skalldyr er akkurat nå? På vinteren er for eksempel blåskjell og reker på sitt aller beste. Du er kanskje vant til at reker, loff og majones gjerne hører sammen med sol, varme og bølgeskvulp – og den kombinasjonen er upåklagelig! Derimot gir vinteren og det kalde vannet optimale levevilkår for skalldyr og skjell.

Når det blir kaldere i havet forsvinner algene, noe som bedrer levevilkårene for både fisk, skalldyr og skjell. Havnet friskner til, og man kan si at skalldyrene blir «fastere i fisken» da strukturen oppleves som tettere. Smaken blir også bedre, og råvarene holder rett og slett høyere kvalitet i det kalde vannet. Blåskjell, reker, kamskjell og sjøkreps, i tillegg til mange saltvanns- og ferskvannsfisk, er nå på topp.

Så, hva skal man drikke til havets gull?

Blåskjell

Til blåskjell skal man velge en vin som ikke dominerer, men som samtidig ikke faller i skyggen av havets kantareller. Det klassiske valget er en hvitvin, gjerne en Chablis eller Riesling. Alternativt vil øl være en god match!


Reker

Til rekene er valget litt enklere. Reker er vinvennlig mat, og går spesielt godt med en frisk og fruktig hvitvin som Petit Chablis. Alternativt kan en ung, tysk Riesling treffe blink. Samtidig skal man ikke glemme den uoffisielle regelen om at rosa vin går til rosa mat, så her har du et prima eksempel på at rosévin kan nytes hele året. Ønsker du alkoholfritt kan du trygt gå for eplemost!


Kamskjell

Steker du kamskjellene i smør, anbefaler vi en fyldig og smøraktig Chardonnay. Kamskjellene kan også gratineres i ovnen med litt ost på toppen, og da er vårt beste tips en Champagne. Nyter du kamskjellene rå eller i en ceviche, kan du trygt gå for en tørr Riesling.


Torsk

Til torsk må du ikke overdøve det delikate kjøttet med tanniner eller sterkt krydrede viner, men heller gå for de bløte og fruktige vinene. Prøv en hvitvin fra Italia, laget på tradisjonelle druer som Garganega, Trebbiano og Cortese. Gjerne fra Custoza i Veneto! Druene balanserer godt mot fisken og tilbehøret med sin friske nese av sitrus, epler, aprikos og gule plommer samt mineraler. 


Ønsker du produktspesifikke tips?
Ta kontakt med oss på palmer@palmer.no eller på vår Facebook eller Instagram.