Vinifera er Europas første fysiske alkoholfrie vinutsalg, og du finner de i Norge. Denne lille vinboutiquen ble startet av ekteparet Bjørn og Heidi Helset i Ørsta i 2020, som en reaksjon på manglende alkoholfrie alternativer på Vinmonopolet og en økende NoLo-trend (no/low alcohol) både nasjonalt og internasjonalt. Denne trenden springer ut fra en økende helse- og velværetrend i store deler av verden, og nå tilbyr stadig flere vinprodusenter alkoholfrie alternativer.

Bjørn og Heidi har som mål å tilby over 100 alkoholfrie alternativer i hyllene, og ha oppmot 5000 flasker i butikken til enhver tid.


Hvordan fikk du ideen til å starte Vinifera?

Ideen fikk jeg etter en samtale med kona mi, Heidi som stilte spørsmålet om hvorfor det var så lite å velge mellom av alkoholfrie viner og hvorfor de ikke smakte så godt. Da våknet gründeren i meg og jeg satte straks i gang med å undersøke markedet. Det vi fant var et gryende og sterkt voksende marked i utlandet og et avgiftssystem i Norge som blokkerte for at alkoholfrie viner fikk plass nok i hyllene på Vinmonopolet. Da tenkte vi at dette kan vi sikkert gjøre noe med, og da ble ideen født.

Hvorfor tror du konseptet har fungert så godt akkurat i Ørsta?

Ørstingen er en smarting som ikke må undervurderes og som setter stor pris på oppfinnsomhet. Vi er i en industrikommune tross alt. Men jeg tror konseptet vil fungere like bra alle steder i hele landet. Dette er en nisjebutikk som lett kan passe inn i hvilken som helst lokasjon. Vi har en ganske utfordrende lokasjon i en død gågate, men i et romantisk bygg som kler sin rolle som vinutsalg. Kombinasjonen av interiør og eksteriør som utfyller hverandre I tillegg til at konseptet er vinutsalg, og at dette rokker litt ved folks oppfatning av om dette kan være lovlig å gjøre, har nok mye å si for hvordan dette er tatt imot av publikum. Det er litt moro å se folk passere vinduene med et overrasket og mange ganger smilende uttrykk i ansiktet. Og det som er ekstra hyggelig, er å se kundene mine gå ut døra med opptil flere poser eller kasser med alkoholfri vin i hendene. Gågata vår er nå i ferd med å våkne opp igjen.

Hva er deres typiske kunder?

Kunden er unge folk som følger trender eller gravide som savner et glass med noe godt i. Men også diabetikere og andre kronikere og mennesker med underliggende sykdommer som ikke bør innta alkohol. Noen kunder er ansvarlige og kjøper inn til festligheter for å gi alle sine gjester gode alternativ. Mye vin går som gave til eldre på sykehjem. Da passer det at sukkerinnholdet er lavt, men at smaken likevel er god.

Hvilke tilbakemeldinger får dere fra kundene deres?

Vi får mye ros for å ha laget dette tilbudet og det synes vi er utrolig hyggelig. Vedrørende vinene vi selger er det en gjenganger at man har funnet sin favoritt og at kundene henter varene selv i hylla. Dette skaper en fantastisk dynamikk i butikken og er med på å forsterke den gode følelsen som trigger kjøpelyst hos andre kunder.
Mange sier at de får en følelse av å ha kommet til Sør-Europa når de kommer inn døra vår. Interiøret har vi bygget selv, og den franske musikken vi spiller gir nok unektelig en slik følelse og atmosfære. Folk har kommet langveisfra for å besøke oss, så vi tror dette traff en nerve.

Har dere noen spesielle planer fremover?

Først skal vi gjennomføre 1 år slik at vi får en pekepinn på hvordan høytidene blir salgsmessig og slik at vi får tid til å få enda flere gode produkter inn til oss. HORECA kan bli en vei å gå i tillegg til privat netthandel som et supplement og vi har allerede løsning på plass for dette. Noen flere utsalg på strategiske steder kan også være noe å se på.
Smak blir uansett vårt hovedfokus fremover og vi vil sette oss grundig inn i produksjonsmetodene og spørre om hvorfor ting er som de er. Vi tror det fortsatt er mye som kan gjøres vedrørende smak og opplevelse i det alkoholfrie vinmarkedet. Vi ser nok bare starten nå.

Til de som ennå ikke har handlet hos dere, har du noen tips blant bestselgerne?

Oj! Bare blant Pierre Zero sine produkter er det veldig mange gode alternativer. Blant hvitviner vil jeg framheve tre som er mine favoritter: Pierre Zero Chardonnay, Silhouett Chardonnay og Le Petit Chavin Chardonnay som bestselgere sålangt.
Blant de røde alternativene er alle Pierre sine viner gode alternativer, men personlig er jeg ikke en Merlot-type så jeg må nok gi Oddbird Low Intervention Pinot Noir min stemme.
Utover dette har vi masser av utvalg på sprudlende viner både med mye bobler (prosecco/spumante) eller med moderat bobleinnhold som Pierre Zero Sparkling Chardonnay eller Le Petit Chavin Sparkling Chardonnay. Alle er gode viner og mye nytt er på vei inn.

Hva tror du blir årets julegave?


Jeg tror årets julegave i større grad blir alkoholfrie viner som kan nytes sammen med julematen og nyttårsmiddagen, og vi håper på hvit jul i dobbel forstand.

Du kan se og bestille deres utvalg av alkoholfrie viner på www.vinifera.vin

Du kan også besøke deres vinboutique i Ørsta på Sunnmøre, adressen er Vikegata 36.