Piemonte er en region som ligger nordvest i Italia, omgitt av Alpene, inkludert Monviso og Monte Rosa. Navnet Piemonte stammer fra latinske Pedemontis, som betyr «ved foten av fjellene». Piemonte er ikke bare omgitt av Alpene, men også innsjøer og elver, som Lago d’Orta og Lago Maggiore. Her finner du blant annet de nydelige byene Torino, Alessandria og Vercelli, som er fulle av historie og gastronomiske tradisjoner. Sist, men ikke minst, finner du i Piemonte de vakre åsene Langhe, Roero og Monferrato, som står oppført på UNESCO sin verdensarv-liste.

En av de største attraksjonene i Piemonte er uten tvil vin, og da spesielt rundt Langhe, Roero og Monferrato. Området er også kjent for sin deilige mat og utrolige landskap. Den deilige maten Piemonte har å tilby kan du finne på en av mange lokale restaurantene, som kan være alt fra 3-stjerners Michelinrestauranter til tradisjonelle familierestauranter, gjerne kalt Trattoria på italiensk. Noen av de mange rettene du ikke vil gå glipp av er:

  • Vitello tonnato, en typisk forrett fra Piemonte som består av finskåret indrefilet av kalv, lett stekt, og gjerne servert kald eller romtemperert. Serveres med en «salsa tonnata», som er en saus laget med kokte egg, ansjos, kapers og tunfisk. Perfekt å kombinere med en hvitvin laget på druen Arneis fra området Roero. 

  • Tajarin med ragù, en typisk håndlaget pasta laget med mye eggeplomme, som gir den sin karakteristiske gylne farge. Denne typen pasta kan kombineres med hvilken som helst saus, men den er vanligvis servert med ragù, en kjøttbasert saus laget med tomatsaus og salsiccia, som kokes i flere timer for å få sin unike smak. Kan med hell serveres med et glass Barbera d'Alba.

  • Brasato al Barolo, en oksegryte tilberedt sammen med en Barolo og flere urter og krydder. Steketiden er ganske lang, men det gjør at kjøttet blir veldig mørt, slik at det nesten smelter i munnen. Når kjøttet er stekt, blandes kokevæsken og serveres med brasatoen. Det sier seg selv at et glass Barolo er den beste kombinasjonen for denne retten!


Matlagingskurs

Alle disse rettene er delikatesser, og de er et must å teste når du skal til Piemonte! En annen måte å oppleve denne deilige maten på er å delta på matlagingskurs hvor man lærer å lage rettene fra bunnen av, slik at man kan gjenskape matopplevelsen hjemme på eget kjøkken.

Trøffeljakt

Noen aktører tilbyr også muligheten til å kombinere matlagingskurs med en trøffeljakttur om morgenen: en trøffeljeger og hans hund tar deg med på trøffeljakt i skogen. Det varer normalt rundt 2 timer, og både svarte og hvite trøfler kan bli funnet. Trøffeljegeren vil forklare deg hvordan trøfler vokser og hvor det er mest sannsynlig å finne dem. Etter trøffeljaktopplevelsen kan du delta på matlagingskurs og lære å lage fersk tajarin, slik at du kan få tajarin og trøffel til middag på kvelden.

Luftballong

En annen måte å nyte de vakre åsene og vingårdslandskapene på er et luksuseventyr i luftballong eller helikopter, som vil gi deg den magiske følelsen av å fly høyt over Langhe, Roero og Monferrato. Dette er en fantastisk, men kostbar, opplevelse. 

El-sykkeltur

Hvis du elsker naturen, men budsjettet ikke har rom for en tur i luftballong, trenger du likevel ikke å bekymre deg. Du kan ta fotturer og el-sykkelturer over åsene i Roero, Langhe og Monferrato. Du kan beundre de fantastiske eike- og kastanjetrærne, du kan se et av de mest kjente vinlandskapene i verden på nært hold, og du kan til og med smake på noen druer direkte fra planten. Du kan også nyte en hyggelig piknik med familien i skogen, så hva venter du på? Bestill reise til Piemonte!

Vinkjellertur

Sist, men ikke minst, hvis du virkelig ønsker å oppleve vin på nært hold, kan du booke kjellerbesøk hos flere vinprodusenter og oppdage hemmeligheten som skjuler seg bak kjellerveggene og bak en lang tradisjon av vinproduksjon som har ført til fantastisk vin. Kjellerturene varer vanligvis i to timer, hvor produsenten åpner dørene til kjelleren og forteller om alt arbeidet som ligger bak en flaske vin – alt fra innhøsting til tapping. Etter den guidede turen vil man få mulighet til å smake på sortimentet, og få en bedre forståelse for produsentens filosofi.

Innhøsting

Videre, i månedene september, oktober og november er det også mulig å oppleve den virkelige innhøstingsprosessen, som er grunnleggende i vinproduksjon. Man kan delta i innhøstingen i rundt en halv dag, og en ekspert vil forklare alle detaljene og prosedyren som må følges for å gjøre en god innhøsting. For det første, hvis målet er å bevare kvaliteten på druen, må det gjøres for hånd og uten hjelp av noen maskin. Denne prosessen vil være mer fysisk slitsom, men resultatene vil være mer tilfredsstillende med tanke på kvalitet. Under manuell innhøsting skjærer høsterne druene av planten og legger dem vanligvis i de røde karakteristiske kassene. Disse kassene vil da bli satt på en traktor, som deretter frakter alt i kjelleren, hvor selve vinfremstillingsprosessen starter. Å oppleve denne aktiviteten vil gi deg en bedre forståelse for det harde arbeidet som må gjøres i løpet av hele året for å få fine og elegante viner, og det vil garantert få deg til å sette enda større pris på de edle dråpene du drikker. Absolutt en opplevelse du ikke kan gå glipp av!